Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Президент підписав низку законів щодо лібералізації податкового законодавства

August 10, 2015

Підписані Закони «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій».
Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення» змінюються параметри контролю відповідності ринкових цін таким чином, що гарантовано виключає суб`єктів малого та середнього бізнесу з обтяжливих фіскальних процедур. Збільшено "поріг" операцій, визнаних контрольованими, якщо одночасно виконуються наступні умови: з 20 до 50 млн. грн. річного доходу платника податку і з 1 до 5 млн. грн. обсягу операцій платника податків з одним контрагентом. Одночасно, суттєво обмежена сфера податкового контролю, з якої виключено ПДВ, скорочено перелік підстав для проведення спеціальних перевірок. При цьому, увага до великих платників не послаблюється, критерії щодо пов`язаних осіб не змінюються.
Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків» передбачає цілий ряд поправок, покликаних спростити роботу підприємців.
По-перше, це передача повноважень щодо надання узагальнюючих податкових консультацій Мінфіну з обов`язковим їх оприлюдненням на офіційному сайті відомства.
По-друге, Закон забороняє контролюючим та іншим державним органам використовувати акт перевірки в якості підстави для висновків про взаємини платника податків з контрагентами в разі, якщо платнику податків за результатами складання акту не вручено податкове повідомлення-рішення. Це сприятиме реалізації права платника податків на оскарження рішення контролюючого органу.
По-третє, Закон вводить загальний порядок прийняття контролюючими органами податкових повідомлень-рішень у випадку наявності кримінального провадження. Це дозволить платнику податків, не чекаючи закінчення досудового розслідування у кримінальній виробництву, здійснювати оскарження прийнятих рішень за результатами перевірки в рамках адміністративної юрисдикції, яка є спеціалізованою у податкових спорах.
По-четверте, Законом встановлено ряд вимог до змісту наказу про проведення перевірки, завдяки чому платнику буде зрозуміло, з якою метою вона проводиться, і чи має вона законні підстави.
Крім того, закон встановлює, що тимчасово, до 31 грудня 2016 року включно, платникам податків з обсягом доходів або операцій у 20 млн. грн. штрафи, нараховані на суму податкового зобов`язання, які платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення, скасовуються протягом 10 днів з дня сплати податкового зобов`язання. Також платникам податків дозволено не нараховувати пеню при самостійному нарахуванні суми грошового зобов`язання протягом 90 днів, наступних за останнім днем ​​граничного строку сплати грошового зобов`язання.
Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» забезпечує рівність підходів до оподаткування неприбуткових організацій і дозволяє знизити податкове навантаження на благодійну діяльність.
Визначаються чіткі критерії віднесення організацій до неприбуткових, а також механізм повного звільнення неприбуткових організацій від податків у разі спрямування доходів на виконання статутних цілей.
Крім того, Закон передбачає зняття будь фіскального навантаження або обмежень з добровільної допомоги ЗСУ та іншим структурам, які беруть участь у проведенні АТО.

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!