Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Право на податковий кредит за незареєстрованими податковими накладними можна відстояти

May 29, 2014

ВАСУ дійшов висновку: якщо придбання товару підтверджено документально, ПДВ сплачено, оформлення ПН відповідає встановленим вимогам, то покупець може відстояти право на податковий кредит. Навіть якщо його контрагент порушив порядок реєстрації цих податкових накладних у ЄРПН або допустив технічну помилку при їх реєстрації.

Зверніть увагу на позицію суду

1. Сума ПДВ за отриманий товар фактично сплачена позивачем. Податкові накладні оформлені відповідно до п. 201.1 ПК, мають усі обов`язкові реквізити. Тому звірятися з даними в ЄРПН не було приводу.

2. Звіряти дані ПН з інформацією в ЄРПН за відсутності сумнівів суб`єкт господарювання не зобов`язаний. Пункт 201.10 ПК надає платникові податків право, але не зобов`язує його звіряти дані отриманих від контрагента ПН із даними ЄРПН. Тому суми ПДВ включені ним до податкового кредиту на підставі зазначених ПН правомірно – без порушення вимог п. 198.6, 201.10 ПК.

3. Невідповідність порядкового номера оригінала ПН і номера цієї ж накладної в ЄРПН – наслідок технічної помилки, виправленої контрагентом. Така невідповідність не призводить до недійсності податкової накладної і не є порушенням п. 201.1 ПК. Адже поняття «відсутність номера» і «відмінність номера» – не тотожні.

Ухвала ВАСУ від 09.12.13 р.(ЄДРСР, реєстр. № 36557709) (детальніше у «БАЛАНС» № 43).

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!