Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Уряд посилив відповідальність за порушення прав виборців

October 15, 2014

Верховна Рада прийняла Закон „Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян”.

Закон розроблено з метою забезпечення захисту виборчих прав громадян, посилення відповідальності за їх порушення, впровадження міжнародного досвіду в національне законодавство, а також недопущення повторення негативних наслідків під час проведення наступних виборів та референдумів. 

Зокрема встановлено, що перешкоджання здійсненню виборчого права і права брати участь у референдумі, роботі виборчкому передбачає обмеження або позбавлення волі терміном до 3 років.

Ті самі діяння, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна караються обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Умисне подання до органу ведення Держреєстру виборців неправдивих відомостей про виборців, несанкціоновані дії з інформацією, що міститься в базі даних Держреєстру виборців караються позбавленням волі на строк від 2 до 4 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років.

Підкуп виборців чи учасників референдуму, а також реалізація права голосу більше ніж один раз каратиметься штрафом від 100 до 300 НМДГ або виправними роботами або обмеженням волі терміном до 2 років.

За матеріалами офіційного веб-порталу ВР України.

Новини за темою:

Як організувати виборчий процес без порушень?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!