Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підкориговано правила складання річної звітності бюджетниками. Порада від експерта редакції!

January 8, 2015

Мінфін підготував подарунок для бухгалтерської спільноти , та ще й не один: і зміни до плану рахунків та типову кореспонденцію для відображення господарських операцій, які ми опублікували в № 52 «БАЛАНС-БЮДЖЕТУ», і запровадження частини національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в державному секторі (передплатники отримають у № 1-2 «БАЛАНС-БЮДЖЕТУ»). Також оприлюднено проекти Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку, а наказ Мінфіну від 17.12.14 р. № 1207, що вносить зміни до Порядку складання фінансової та бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів , затвердженого наказом Мінфіну від 24.01.12 р. № 44 (далі – Порядок № 44), ось-ось набуде чинності. Оскільки незабаром настане час складання річної фінансової та бюджетної звітності, сьогодні ми зупинимося на останньому документі та розповімо, які зміни на нас чекають. Шляхом унесення змін до Порядку № 44 насамперед урегульовано питання складання та подання звітності до органів Казначейства розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, які знаходяться на тимчасово окупованій території та на території проведення антитерористичної операції.

Так, разом зі зведеною річною фінансовою і бюджетною звітністю головні розпорядники бюджетних коштів зобов’язані подавати окрему зведену звітність розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, що знаходяться на тимчасово окупованій території та на території проведення антитерористичної операції. У разі неподання на звітну дату такої окремої звітності органи Казначейства включають до зведеної фінансової та бюджетної звітності показники звітності зазначених розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, поданої ними за попередній звітний період.

Крім того, оскільки до складу бюджетної звітності розпорядників та одержувачів бюджетних коштів уже не входить форма № 4-5д «Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (фінансові казначейські векселі)» та Довідка про стан фінансових казначейських векселів, у Порядку № 44 виключено норми щодо заповнення цих документів і викладено в новій редакції форму № 1 «Баланс» – тепер вона не містить рядків для відображення інформації щодо фінансових казначейських векселів.

Порядок № 44 доповнено новими нормами та додатком, у якому наведено форму Довідки про матеріальні цінності, які передані на відповідальне зберігання. Така довідка призначена для розкриття елементів фінансової та бюджетної звітності. Вона складається і подається до органу Казначейства розпорядниками бюджетних коштів, які отримували від підприємств (організацій, установ) – постачальників матеріальні цінності та передавали їх на відповідальне зберігання. У цій довідці наводиться інформація про необоротні активи та запаси, які передані розпорядниками бюджетних коштів на відповідальне зберігання підприємствам (організаціям, установам) на підставі договору в розрізі субрахунків. У складі зведеної квартальної та річної фінансової і бюджетної звітності головних розпорядників бюджетних коштів та розпорядників нижчого рівня, що мають свою мережу, така довідка не подається.

Також приведено у відповідність до законодавчих змін та викладено в новій редакції додатки 28 і 33 до Порядку № 44. Зокрема, виключено посилання на постанову КМУ від 09.10.06 р. № 1404 (втратила чинність) та доповнено види класифікації відповідно до наказу Мінфіну від 02.12.14 р. № 1195.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!