Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Перерахунок ПДФО за 2013 рік

December 19, 2013

Нагадуємо бухгалтерам, що під час нарахування заробітної плати за грудень 2013 року потрібно проаналізувати обчислення та сплату ПДФО за звітний податковий рік і здійснити його перерахунок, обов’язковість якого встановлена пп. 169.4.2 Податкового кодексу (далі – ПК).
Річний перерахунок ПДФО можна не проводити в разі збігу таких умов:

  • якщо у фізичної особи – платника податку немає права на ПСП, тобто на підприємстві або в установі рівень зарплати достатньо високий і жодний із працівників протягом року не мав права на цю пільгу;
  • одночасно розмір щомісячної зарплати кожного із працівників не перевищував 11 470 грн. і ставка податку застосовувалась тільки в розмірі 15 %;
  • щодо найманих осіб не було нарахування перехідних виплат за інший період, ніж звітний (тобто місяці перед звітним кварталом, у яких не було перехідних виплат).

Перерахунок ПДФО здійснюється за таким алгоритмом.
1. Уточнюємо виплачені протягом року місячні доходи з урахуванням сум, які були нараховані безпосередньо за відповідні звітні місяці (відпусткові, лікарняні тощо). Ці уточнені доходи розраховуються кожний окремо як об’єкти оподаткування.
2. Уточнені суми оподатковуваних доходів за кожний місяць порівнюємо із граничною сумою доходу, який дає право платнику податку на застосування ПСП, та визначаємо місяці, у яких платник податку має право на ПСП. Граничний рівень доходу, який дає право на застосування загальної ПСП у 2013 році, становить 1 610 грн.
3. Визначаємо суму єдиного внеску (далі – ЄСВ), виходячи із суми уточненого місячного оподатковуваного доходу із застосуванням відповідної ставки.
4. Визначаємо базу обкладення ПДФО кожного місяця окремо шляхом зменшення суми уточненого місячного оподатковуваного доходу на суму ЄСВ та суму ПСП (якщо сума уточненого доходу менша, ніж гранична).
5. Виходячи з визначеної місячної бази оподаткування, здійснюємо розрахунок суми ПДФО за ставкою 15 %.
6. У разі потреби визначаємо базу обкладення ПДФО за ставкою 17 %.
7. Розраховуємо річну суму податку шляхом додавання сум податків, визначених за наслідками перерахунку кожного окремого місячного оподатковуваного доходу (уточненого місячного оподатковуваного доходу).
8. Порівнюємо розраховану суму податку із сумою податку, яку було фактично утримано за рік.

Детальніше у «БАЛАНС-АГРО» № 48, який вийде з друку 23.12.13 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!