Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Пам`ятка підприємця: графік щорічних відпусток для працівників

June 13, 2014

У підприємця на умовах трудового договору працює більше 10 чоловік. Чи зобов`язаний підприємець планувати їх щорічні чергові відпустки заздалегідь? Як це оформити?

Підприємець, як і будь-який інший роботодавець, зобов`язаний надавати працівникам, оформленим за трудовим договором, щорічну оплачувану відпустку зі збереженням місця роботи.

Заборонено не надавати працівникові відпустку повної тривалості протягом двох років поспіль. За це роботодавець може бути оштрафований на суму від 510 до 1 700 грн.

Складати заздалегідь графік відпусток чи ні – справа роботодавця. Але ми радимо скласти графік на початку року, як на підприємстві, та ознайомити з ним під підпис працівників.

Майте на увазі, що за взаємною згодою між підприємцем і працівником щорічна відпустка може бути надана працівникові частинами. Але за умови, що основна безперервна частина відпустки становитиме не менше 14 календарних днів. А інші частини відпустки можуть бути будь-якої тривалості, хоч по два дні. При цьому основна і неосновні частини відпустки надаються в будь-якій черговості.

Не пізніше ніж за 2 тижні до початку строку, установленого графіком відпусток, треба нагадати працівникові про відпустку. А саме: письмово повідомити працівника про надання йому відпустки з такого-то числа.

Ви можете подумати: до чого ці церемонії, коли є затверджений графік? Але сповіщати працівника про заплановану дату відпустки вигідно самому підприємцеві. Наприклад, раптом працівник захоче змінити дату і тривалість відпустки, що на той момент не відповідає інтересам підприємця. Тоді підприємець має право відмовити працівникові, пославшись на графік відпусток.

Детальну консультацію, а також зразок наказу (розпорядження) про графік відпусток див. у«БАЛАНС» № 47-48, який виходить з друку 16.06.14 р.

Новини за темою:

Як надати відпустку працівнику, що займає дві посади одночасно без сумісництва?

Розрахунок оплати за час відпустки у практичних ситуаціях.

Як отримати путівку до санаторію від соцстраху?

Підприємець іде в декрет: де краще отримати допомогу по вагітності та пологах.

Додаткові оплачувані відпустки у зв`язку з навчанням за кордоном: умови надання.

Як розрахувати лікарняні та декретні, якщо переносилися робочі дні?

Додаткова відпустка у зв’язку з навчанням: кому та за яких підстав надається?

Заохочення працівників.

Практичне керівництво № 11 «Кадрове діловодство: відпустки, робочий час, перевірки, звітність».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!