Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підстави для отримання податкової соціальної пільги

February 26, 2014

Для отримання податкової соціальної пільги (далі – ПСП) платнику податку на доходи фізичних осіб необхідно подати роботодавцю заяву про застосування пільги. Разом із заявою надаються також документи, що підтверджують таке право. Перелік документів та порядок їх подання затверджено постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227.
ПСП надає можливість платнику податку зменшити нарахований загальний місячний оподатковуваний дохід, отриманий у вигляді заробітної плати. Сума, на яку зменшується такий дохід, визначається як відсоток прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Пільга застосовується до заробітної плати платника податку тільки за одним місцем її нарахування з дня отримання роботодавцем заяви про застосування пільги. Якщо у платника податку виникає право на застосування ПСП з інших підстав, ніж ті, які були зазначені у його заяві, такий платник повинен подати нову заяву з відповідними підтвердними документами. Заява про застосування ПСП подається у довільній формі.
У разі, якщо заяву і підтвердні документи подано не з початку місяця, ПСП застосовують до всієї суми заробітної плати, нарахованої платнику податку в такому місяці.
Якщо платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги з двох і більше підстав, застосовується одна ПСП з підстави, що передбачає її найбільший розмір.
Водночас, звертаємо увагу, що ПСП для будь-якого платника податку (п.п. 169.1.1 ПК), надається в розмірі, який дорівнює 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року (у 2014 р. розмір такої ПСП становить 609 грн.).
При цьому, заробітна плата платника податку не повинна перевищувати граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП (у 2014 р. – 1710 грн.).

За матеріалами офіційного порталу Міндоходів.


Новини за темою:

Перевіряємо та оновлюємо документи з ПСП: керівництво до дії

Розлучена мати має право на підвищену податкову соціальну пільгу

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!