Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оформляємо на роботу іноземців

March 14, 2017

У роботодавця може виникнути необхідність найняти іноземця (наприклад, якщо серед наших співвітчизників немає потрібних фахівців). Як оформити таких працівників, розглянемо в даній консультації з урахуванням змін, унесених Постановою № 28 до Порядку № 437 (набули чинності з 03.02.17 р.).

Чи має право підприємство приймати на роботу іноземців
Роботодавці мають право наймати на роботу іноземців та осіб без громадянства (далі – іноземці), але з дотриманням вимог законодавства (ст. 42 Закону № 5067). Загальне правило – при працевлаштуванні іноземців потрібно отримувати відповідний дозвіл, навіть для роботи за сумісництвом. Це чітко прописано в Порядку № 437.
Діючим законодавством передбачено випадки, коли іноземця можна взяти на роботу без відповідного дозволу. Це стосується, зокрема, таких осіб (ч. 6 ст. 42 Закону 5067):
• іноземців, які постійно проживають на території України. Підтвердним документом у даному випадку буде посвідка на проживання за формою додатків до Техопису № 251;
• іноземців, які набули статусу біженців відповідно до законодавства України або отримали дозвіл на імміграцію в Україну. Для цього знадобиться посвідчення біженця, видане на підставі Закону № 3671 і Положення № 202;
• іноземців, що були визнані особами, які потребують додаткового захисту, або яким надано тимчасовий захист в Україні. Посвідчення видається на підставі Закону № 3671;
• представників іноземного морського (річкового) флоту та авіакомпаній, які обслуговують ці компанії в Україні;
• працівників іноземних ЗМІ, акредитованих для роботи в Україні;
• спортсменів, які отримали професійний статус, артистів і працівників культури (для роботи за спеціальністю);
• працівників аварійно-рятувальних служб для виконання термінових робіт;
• працівників іноземних представництв, які зареєстровані на території України у встановленому законом порядку;
• іноземців, які прибули в Україну для участі в реалізації проектів міжнародної технічної допомоги;
• іноземців, які прибули на територію України для провадження викладацької та/або наукової діяльності у вишах (за запрошенням останніх).

Ким і на який строк видається дозвіл
Видавати дозволи на працевлаштування іноземців уповноважені територіальні органи Державної служби зайнятості в областях і в м. Києві за місцезнаходженням підприємства, яке хоче прийняти на роботу іноземця.
Дозвіл видається на строк до одного року, який може бути продовжено необмежену кількість разів на аналогічний строк (п. 18 Порядку № 437). В окремих випадках, перелічених у п. 19 Порядку № 437, дозвіл видається не більше ніж на три роки з можливістю продовження на строк до двох років необмежену кількість разів.
Особам, які визнані біженцями або такими, що потребують додаткового захисту, такий дозвіл видається на строк дії довідки про звернення в Україну за захистом, але не більше ніж на один рік (продовжується при продовженні дії довідки).

Порядок отримання дозволу
Процедура отримання дозволу складається з декількох етапів.
Етап 1. Повідомлення про попит на робочу силу
Етап 2. Подання документів для отримання дозволу
Етап 3. Прийняття рішення
Етап 4. Оплата дозволу
Етап 5. Видача дозволу
Етап 6. Укладання трудового договору (контракту)

Докладніше про кожний із цих єтапів, а також як продовжити строк дії дозволу та яку відповідальність несе роботодавець див. у Практичному керівництві № 5 "Усе про кадрове діловодство (частина перша)".

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!