Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Про індексацію заробітної плати працівникам освіти у червні 2015 року

June 18, 2015

Індексація зарплати працівників провадиться відповідно до Закону «Про індексацію грошових доходів населення». Індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.
Проведення індексації грошових доходів населення здійснюється у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів на відповідний рік.
На сьогодні нового механізму індексації оплати праці не встановлено. Тому індексація зарплати має провадитись з безумовним дотриманням вимог постанови КМУ «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення».
Відповідно до п. 5 Порядку місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Грошові доходи, одержані за цей місяць, не індексуються, якщо сума підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, яка повинна нараховуватися у місяці підвищення.
У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення.
Якщо сума підвищення грошового доходу менше ніж сума індексації, то здійснюється підвищення грошового доходу та додається сума індексації, визначена з урахуванням суми підвищення доходу. Визначена сума індексації фіксується і виплачується у такому розмірі до наступного збільшення грошового доходу, при якому таке збільшення перевищить зазначену фіксовану величину.
Якщо наступне підвищення грошового доходу не перевищує фіксовану величину, то здійснюється підвищення грошового доходу та додається раніше зафіксована величина індексації.
У разі коли на момент чергового підвищення грошового доходу настає право на проведення індексації і сума індексації буде більшою, ніж сума підвищення грошового доходу, необхідно здійснити підвищення грошового доходу, зберегти раніше зафіксовану суму індексації та додати суму індексації, визначену з урахуванням чергового підвищення грошового доходу.
Якщо розмір мінімальної зарплати переглядався у грудні 2013 року, то у червні 2015 року індекс для проведення індексації заробітної плати працівників, які отримують її на рівні мінімальної, становить 71,2 %, а сума індексації 867,22 грн. (1218 х 71,2 : 100).
Отже, якщо працівник отримує зарплату на рівні мінімальної, то її розмір індексується у повному розмірі.
Індексація у сумі 867,22 гривні має виплачуватися працівникам освіти, яким ставки зарплати та посадові оклади визначаються, входячи з розміру посадового окладу працівника першого тарифного розряду 852 гривні і не було інших підстав для визначення базовим більш пізнього місяця, ніж грудень 2013 року.
Працівникам, які отримують зарплату меншу ніж мінімальна, тобто менше 1218 гривень, а базовим для них є грудень 2013 року, сума індексації за червень визначається за індексом інфляції 71,2 %.

За матеріалами офіційного сайту Профспілки працівників освіти і науки України.

Новини за темою:
Індекс інфляції у травні
Індексація грошових доходів громадян за травень 2015 року

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!