Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

ПДВ і ліквідація основних засобів

August 12, 2013

Порядок обкладення ПДВ при ліквідації основних засобів (далі – ОЗ), наведений у п. 189.9, 189.10 Податкового кодексу (далі – ПК), не можна назвати однозначним. Зокрема, коли ОЗ ліквідуються за самостійним рішенням платника податків і в результаті підприємство отримує комплектуючі вироби, запчастини і т. п., у бухгалтера виникає запитання: чи треба вартість таких активів віднімати від бази оподаткування? Є неясності і із застосуванням звичайних цін при ліквідації ОЗ за самостійним рішенням платника податків. Ці та інші проблемні запитання  розглянемо в консультації «ПДВ і ліквідація основних засобів» у «БАЛАНС» № 65, який вийде з друку 15.08.13 р.
При ліквідації об`єкта основних і невиробничих засобів платник податків виписує податкову накладну (далі – ПН) у двох екземплярах, які залишає в себе. Такі ПН не підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. У лівому верхньому кутку ПН ставиться «Х», а в графі «Залишається у продавця» указується тип причини «05». Реквізити ПН, у яких повинна міститися інформація про продавця, заповнюються платником податку у звичайному порядку (він наводить інформацію про себе).
Що стосується реквізитів, у яких повинна вказуватися інформація про покупця, то в рядку «Особа (платник податку) – покупець» платник податків наводить своє найменування, а в рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» і «Номер свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ (покупця)» у крайній правій клітинці ставить 0 (п. 2, пп. 8.3 Порядку № 1379). Крім того, у рядку «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» платник податків указує свої реквізити (роз`яснюється в Єдиній базі податкових знань, підкатегорія 101.19).
При ліквідації об`єкта ОЗ складається Акт списання основних засобів типової форми № ОЗ-3, а при ліквідації автомобіля – Акт на списання автотранспортних засобів типової форми № ОЗ-4. Вважаємо, що рішення про самостійну ліквідацію об`єкта повинне бути відображене в актах. До актів можуть додаватися інші документи, що свідчать про самостійне рішення ліквідувати об`єкти (наказ керівника і т. п.).

Детальніше у «БАЛАНС», 2013, № 65, який вийде з друку 15.08.13 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!