Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

НБУ про повернення банківських строкових вкладів за договорами, укладеними до 06.06.15 р.

July 28, 2015

З 06.06.15 р. набрав чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов повернення строкових депозитів" (далі – Закон).

Законом внесені зміни, зокрема до ст. 1060 ЦК, відповідно до яких дострокове повернення вкладу та нарахованих процентів за ним можливе виключно у випадку, коли це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу. Водночас пунктом 2 розділу II "Прикінцеві положення" Закону встановлено, що його положення не застосовуються до договорів банківського строкового вкладу, укладених до набрання ним чинності.

Тобто відповідно до положень ст. 1060 ЦК в редакції, що діяла до 06.06.15 р., банк був зобов`язаний достроково видати вклад (або його частину), що внесений на умовах його повернення зі спливом строку, на першу вимогу вкладника - фізособи та незалежно від того, чи був такий обов`язок банку зазначений у договорі банківського строкового вкладу.

У зв`язку з цим звертаємо увагу, що для договорів, які були укладені до 06.06.15 р. та строк дії яких закінчився або закінчується після зазначеної дати, у разі, якщо їх умовами передбачено продовження дії на певний строк або до настання певних обставин, або такі договори продовжують діяти на умовах вкладу на вимогу в силу закону, це означає, що вони укладені до набрання чинності Закону. Повернення вкладникові банківського строкового вкладу та нарахованих за ним процентів до спливу строку повинно здійснюватись банком на першу вимогу вкладника - фізособи. Зміна умов повернення банківських строкових вкладів за вищевказаними договорами можлива лише шляхом внесення змін до таких договорів за взаємною згодою їх сторін.

Лист ДФС від 23.07.15 р. № 18-01012/51669.

 

Новини за темою:

НБУ планує знизити граничну суми розрахунків готівкою між фізосібами зі 150 до 50 тис. грн.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!