Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Податкову реформу прийнято!

January 29, 2015

Верховна Рада України ухвалила з урахуванням поправок законопроект № 1578 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України" (щодо податкової реформи)".

Законом з метою покращення умов ведення бізнесу в Україні, підвищення показників України в міжнародних рейтингах, збільшення бюджетних надходжень, внесено зміни до Податкового кодексу України, запровадження яких дозволить досягти:

- зменшення витрат підприємств на визначення податкових зобов`язань і складання податкової звітності та держави - на адміністрування податків;

-  усунення недоліків діючого законодавства, які дозволяють великим платникам отримувати податкові вигоди;

- спрощення виконання податкового обов’язку малим бізнесом, зменшення податкового навантаження на малий бізнес тощо.

Також законом внесено зміни до низки законодавчих актів.

Зокрема, прийнято рішення:

- передбачити тестовий режим застосування електронної системи адміністрування ПДВ з 1 лютого по 1 липня 2015 року. Державна фіскальна служба щомісяця на своєму сайті публікує список боржників та суми боргу за всіма податками всіх суб`єктів підприємницької діяльності.

- про обов`язкове застосування РРО з 1 липня 2015 року - фізособами-підприємцями, крім тих, хто здійснює діяльність на ринках, продаж товарів у роздрібній торговельній мережі, через засоби пересувної мережі, з 01.01.16 р. - фізособами-підприємцями, крім тих, хто здійснює діяльність на ринках, продаж товарів у роздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі з 01.01.16 р.

- збільшити оподаткування пасивних доходів - роялті та інвестприбутку з 15 % до 20 %.

- для дивідендів, виплачених суб`єктами підприємницької діяльності, які є платниками податку на прибуток, ставка 5 %. Для суб`єктів підприємницької діяльності, які не є платниками податку на прибуток - ставка 20 %.

- податок на нерухомість стягуватимуть не з кожного метра, а з квартир більше 60 квадратних метрів і будинків більше 120 квадратних метрів. Також не обкладається нежитлова нерухомість, яка використовується в аграрному секторі, промисловості, МАФи та кіоски, які є суб`єктами малого бізнесу, де люди самі собі зароблять, і ринки.

- ввести мораторій на проведення перевірок малого і середнього бізнесу протягом 2 років.

- про збільшення фінрезультату платника податку на прибуток на 30 % вартості товарів за окремими операціями з вилученням норми про обмеження віднесення на витрати товарів, робіт і послуг, придбаних у суб`єктів спрощеної системи оподаткування.

- про підвищення акцизу на тютюнові та алкогольні вироби, а також збільшення плати за ліцензію на торгівлю алкогольними та тютюновими виробами.

- зберегти пільговий режим оподаткування для освіти та медицини.

- також ввести податок на розкішні автомобілі - як дизельні, так і бензинові машини з об`ємом двигуна більше 3000 куб. см., у віці до п`яти років.

- рентні платежі при видобутку нафти збільшуються. При видобутку на глибині до 5 км вони складуть 45 %, більше 5 км - 21 %, при видобутку природного газу на глибині до 5 км вони складуть - 55 %, на глибині понад 5 км - 28 %. Рентні платежі при видобутку в рамках спільної діяльності в першому кварталі складуть 60 %, у другому кварталі - 65 %, з третього кварталу - 70%.

Крім того Уряд має намір в найкоротші терміни підготувати  і внести на розгляд Парламенту законопроект про додаткове запровадження складу податку на майно - податок на предмети розкоші.

За матеріалами офіційного веб-порталу ВР України.

Новини за темою:

Законопроект № 1578: права місцевих органів та спрощена система оподаткування.

Військовий збір подовжать, валютний – збільшать: новації законопроекту № 1578.

Законопроект № 1578: електронне адміністрування ПДВ до 01.04.15 р. – без обмежень.

Новації законопроекту № 1578 по акцизному податку та рентній платі.

Законопроект № 1578 про податок на прибуток та ПДФО.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!