Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи можна в лютому зареєструвати «прострочену» січневу податкову накладну?

February 19, 2015

Сільгосппідприємство у січні 2015 року не зареєструвало протягом 15 днів податкову накладну, сума ПДВ у якій була більшою за 10 000 грн. Чи можна її зареєструвати в лютому цього року? Чи застосовуватимуться до продавця штрафні санкції? Чи матиме покупець право на податковий кредит за такою накладною?
Реєстрація податкових накладних у Єдиному реєстрі здійснюється не пізніше 15 календарних днів, що настають за датою їх складання.
Водночас згідно ПК суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку із придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі з порушенням терміну реєстрації, включаються до податкового кредиту за звітний податковий період, у якому відбулася така реєстрація, але не пізніше ніж через 180 календарних днів із дати складення податкової накладної, а для платників ПДВ, що застосовують касовий метод, – не пізніше ніж через 60 календарних днів із дати списання коштів із банківського рахунка платника податку.
Отже, сільгосппідприємство, яке з певних причин не зареєструвало протягом 15 днів у Єдиному реєстрі податкову накладну за січень 2015 року (сума ПДВ у якій перевищувала 10 000 грн.), може це зробити протягом 180 календарних днів від дати, зазначеної в такій податковій накладній. Тобто воно може це зробити і в лютому цього року. Покупець матиме право на податковий кредит у періоді реєстрації такої податкової накладної.
За несвоєчасну реєстрацію податкової накладної, що підлягала наданню покупцеві – платнику ПДВ, продавець повинен буде сплатити штраф, який розраховується у відсотках від суми ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній.

Більш детально див. у «БАЛАНС-АГРО» № 8, який виходить з друку 23.02.15 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!