Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Коли не стягується військовий збір?

September 15, 2014

Читаючи норми законодавства, що регулює справляння військового збору, на перший погляд може здатися, що оподатковуватися мають усі доходи громадян. Однак звертаємо увагу на випадки, коли є підстави його не нараховувати та не стягувати. Вирішальним для цього є факт перебування чи неперебування одержувача доходів у трудових відносинах з юридичною особою, що виплачує такі доходи.

Чи стягується військовий збір із сум допомоги, що виплачується під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?

Ні, не стягується. Виходячи з наведених вище норм пп. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПК об’єктом оподаткування військовим збором є перелічені там виплати, пов’язані із трудовими відносинами, та за цивільно-правовими договорами.

Відпустка для догляду за дитиною є соціальною відпусткою. Виплата допомоги під час цієї відпустки здійснюється органом соціального захисту населення, з яким особа, яка перебуває в такій відпустці, не має трудових відносин. Тому такі виплати не є об’єктом оподаткування.

Чи обкладається військовим збором разова матеріальна допомога, що надається працівникам, у тому числі й мобілізованим?

Ні. Військовим збором обкладаються виплати, які належать до фонду оплати праці (далі – ФОП) підприємства. Перелік виплат, що включаються до ФОП, наведено в Інструкції, затвердженій наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5 (далі – Інструкція № 5). Так, до ФОП підприємства включається матеріальна допомога, що має систематичний характер. Як правило, це допомога, надання якої передбачено колдоговором та/або положенням про оплату праці для всіх або більшості працівників, наприклад допомога на оздоровлення (пп. 2.3.3 Інструкції № 5). Така допомога військовим збором обкладається. А матеріальна допомога разового характеру (виплачується окремим працівникам у разі непередбачених сімейних обставин) не включається до ФОП (п. 3.31 Інструкції № 5). Тому й військовим збором не обкладається.

 

Новини за темою:

Як утримувати аліменти після запровадження військового збору?

Чи обкладається військовим збором середній заробіток мобілізованих працівників?

Чи утримувати військовий збір з орендної плати за землю?

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!