Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як розрахуватися, якщо перевищується гранична сума готівкових платежів?

August 23, 2013

НБУ нагадав, що з 01.09.13 р. набуде чинності постанова НБУ від 06.06.13 р. № 210, якою встановлено граничну суму розрахунків готівкою у розмірі 150 тис. грн. для розрахунків:
-  між фізособою та підприємством за товари (роботи, послуги);
-  між фізособами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.
При цьому, гранична сума розрахунків готівкою підприємств (підприємців) між собою протягом 1 дня залишається незмінною і становить 10 тис. грн.
Дотримання зазначених обмежень з 01.09.13 р. є обов`язковим при проведенні будь-яких розрахунків за участю фізосіб незалежно від дати укладення договору, за яким вони здійснюються.
Якщо готівкові платежі між підприємствами та/або між підприємствами та фізособами за одним або кількома платіжними документами перевищують граничну суму, то вони проводяться виключно в безготівковій формі через банки або небанківські фінансові установи, які мають ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку.
Розрахунки за товари (роботи, послуги), вартість яких перевищує 150 тис. грн, здійснюється фізособами в безготівковому порядку із застосуванням платіжних інструментів, які використовуються для ініціювання переказів, а також шляхом внесення готівкою для подальшого безготівкового зарахування коштів на поточні рахунки юросіб, ФОП - отримувачів коштів.
Розрахунки за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, в розмірі понад 150 тис. грн. можуть здійснюватись шляхом:

  • переказу коштів з поточного рахунку фізособи на поточний рахунок іншої фізособи;
  • внесення та/або переказу коштів на окремий поточний рахунок нотаріуса, який відкривається на балансовому рахунку 2622 «Кошти в розрахунках фізичних осіб»;
  • відкриття вкладного (депозитного) рахунку на ім`я іншої фізособи на інших умовах їх повернення;
  • застосування акредитивної форми розрахунків (покритого та безвідкличного акредитива).

Крім того, зазначено, що відкриття окремих поточних рахунків нотаріусів здійснюється відповідно до п. 4.6 гл. 4 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах.

Лист НБУ від 16.08.13 р. № 11-116/2874/10064.


Новини за темою:

Обмежено готівкові розрахунки підприємств (підприємців) із фізособами!

Депозит у нотаріуса

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!