Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як розрахувати лікарняні та декретні, якщо переносилися робочі дні?

April 4, 2014

На підприємстві встановлено п`ятиденний робочий тиждень. За виробничою необхідністю (у зв`язку з терміновим ремонтом приміщень) згідно з розпорядженням керівника підприємства робочі дні 11, 12, 13 та 14 березня були оголошені вихідними днями, а суботні дні 22 та 29 березня, 12 та 26 квітня – робочими. У березні на підприємстві хворіли працівники: один з 12-го по 19-те, а другий із 17-го по 28-ме число. Крім того, працівниця підприємства в кінці березня іде в декрет. Як правильно розрахувати лікарняні та декретні працівникам з огляду на перенесення робочих днів?

Лікарняні. Сума страхових виплат за період тимчасової непрацездатності розраховується таким чином: сума денної (годинної) виплати помножується на кількість днів (годин), які підлягають оплаті за графіком роботи підприємства.

У свою чергу, розмір денної (годинної) виплати встановлюється у відсотках від середньоденної (середньогодинної) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) залежно від страхового стажу застрахованої особи.

Декретні. Перенесення робочих днів на нарахування допомоги по вагітності та пологах ніяк не впливає, оскільки для розрахунку суми допомоги враховуються календарні дні.

Завважимо, що сума допомоги не залежить від страхового стажу працівниці, тобто завжди становить 100 % розрахованої середньої (середньоденної) зарплати. Допомога виплачується повністю (починаючи з першого дня декретної відпустки) за рахунок коштів ФСС з ТВП.


Більш детально див. «
БАЛАНС» № 25-26, який вийшов з друку 31.03.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!