Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як правильно оформити звільнення працівників?

May 21, 2014

Незалежно від підстави для звільнення існує загальний порядок оформлення розірвання трудового договору. Наказ про звільнення працівника складається в двох примірниках і підписується керівником підприємства. Один примірник передається до відділу кадрів для оформлення трудової книжки працівника, а другий направляється до бухгалтерії для проведення з ним остаточного розрахунку.
У наказі наводиться повне формулювання підстави звільнення з посиланням на пункт і статтю КЗпП (див. зразок). Наказ може бути складений за типовою формою № П-4 або в довільній формі. Працівника необхідно ознайомити з ним під підпис.
Власник підприємства або уповноважений ним орган зобов`язаний у день звільнення видати працівникові оформлену трудову книжку і виплатити всі належні суми: зарплату, компенсацію за невикористану відпустку, а також вихідну допомогу у випадках, установлених законодавством, колективним або трудовим договором.
При отриманні трудової книжки працівник розписується в особистій картці та книзі обліку трудових книжок. Факт відмови працівника від отримання трудової книжки фіксується у відповідному акті, щоб надалі працівник не зміг звинуватити роботодавця в затримці видачі трудової книжки.
Якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то зазначені суми повинні бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. У день звільнення йому потрібно поштою вислати повідомлення про необхідність отримання трудової книжки. При цьому слід зважити на те, що пересилка трудової книжки поштою допускається тільки з письмової згоди працівника.
На вимогу працівника йому також зобов`язані видати довідку про роботу на цьому підприємстві із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру зарплати. А в разі звільнення працівника за ініціативою роботодавця звільненому видають на руки копію наказу про звільнення.
Нагадаємо, у разі затримки видачі трудової книжки або остаточного розрахунку працівникові повинні виплатити його середній заробіток за весь час такої затримки.

Більш докладну консультацію з описом різних особливостей звільнення див. в ПК № 10.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!