Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як відобразити в обліку допомогу підприємства армії

June 13, 2014

Облік у підприємств залежить від виду допомоги, наданої армії:

- допомога грошима;

- допомога майном (роботами, послугами);

- передача майна в тимчасове користування;

- зарплата – на потреби армії (працівники вирішили віддати свою зарплату (її частину) на потреби армії);

- благодійні дзвінки та SMS.

Незважаючи на те, що зараз нашій армії допомога народу життєво необхідна, підприємства, що надають таку допомогу, особливих податкових преференцій поки не отримали. Тобто податкові наслідки «військової» благодійності для підприємств будуть такими самими, як при безплатній передачі грошей (майна) неприбутковим організаціям.

Єдина позитивна для платників податків зміна стосується гуманітарної допомоги при ввезенні її на митну територію України. Згідно з Законом від 05.07.12 р. № 5073-VI тепер не обкладається ПДВ, акцизним податком і ввізним митом гуманітарна допомога навіть понад установлені Кабміном пільгові обсяги. Правда, питання про оподаткування гуманітарної допомоги не можна вважати остаточно закритим: зміни до зазначених норм ПК поки не внесені. А це означає, що розширена «гуманітарна пільга» не має достатнього податкового статусу.

Зазначимо також, що якщо «донорами» гуманітарної допомоги можуть бути будь-які фізичні та юридичні особи, то її отримувачами – тільки ті юрособи (у т. ч. й установи, що утримуються за рахунок бюджету), які в установленому КМУ порядку зареєстровані в єдиному реєстрі отримувачів такої допомоги.

Як правильно застосувати звичні норми податкового законодавства до нових для підприємств господарських операцій, ви дізнаєтеся з консультації у «БАЛАНС» № 47-48, який виходить з друку 16.06.14 р.

 

Новини за темою:

Кошти для проведення навчальних зборів.

Працівник іде на військові збори: як оплатити йому цей період і оформити табель?

Мобілізація транспортних засобів юросіб уже в дії.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!