Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як звітувати з ЄСВ у разі збільшення бази оподаткування до розміру мінімальної зарплати. Порада від експерта редакції.

February 17, 2015

Незважаючи на те, що маємо вже на початку року вивчати законодавчі новини бюджетного, податкового законодавства та зміни в соціальному страхуванні, нові підходи щодо ведення бухгалтерського обліку, від обов’язку здавання звітності нас ніхто не звільняв.

Так, у разі якщо база нарахування єдиного соціального внеску (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) для того чи іншого працівника не перевищує розміру мінімальної зарплати, установленої законом на місяць, слід визначити для нього «розрахункову» базу нарахування ЄСВ, що дорівнюватиме розміру такої мінімальної зарплати.

Однак на сьогодні ми не маємо прийнятого на законодавчому рівні порядку, яким би визначалося, у якому саме рядку чинної зараз форми звіту з ЄСВ (затверджено наказом від 09.09.13 р. № 454) слід відображати «розрахункову» базу нарахування ЄСВ.

З огляду на те що граничний строк здачі звіту з ЄСВ за січень 2015 р. (20 лютого) уже наближається та виходячи з усних пояснень, які надають спеціалісти Пенсійного фонду України, уважаємо, що відобразити «розрахункову» базу ЄСВ можна в рядку 2 таблиці 1 додатка 4 «Сума нарахованої заробітної плати, винагород за виконану роботу (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв`язку з вагітністю та пологами, на яку нараховується єдиний внесок». Звісно, що в цьому випадку значення рядка 2 буде більшим за значення рядка 1 «Загальна сума нарахованої заробітної плати, винагород за виконану роботу (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв`язку з вагітністю та пологами».

Звертаємо увагу також на те, що п. 4 част. 2 ст. 6 Закону № 2464 передбачено, що в разі надсилання звітності поштою вона вважається поданою в день отримання відділенням поштового зв`язку від платника єдиного внеску поштового відправлення зі звітністю.

[d2179], [d2180]

Новини за темою:
Як правильно заповнити Звіт з ЄСВ за січень 2015 року: приклад від ПФУ
Новий порядок нарахування ЄСВ: відповіді на найактуальніші питання
Як правильно розрахувати суму ЄСВ з 01.01.15 р. Порада від експерта редакції
Умови для зменшення ставки ЄСВ у 2015 році. Порада від експерта редакції

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!