Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

До нас іде ревізор

June 27, 2014

На сьогодні в багатьох бюджетних установах виникла необхідність визначення нової фіксованої суми індексації в умовах, коли заробітна плата працівника в місяці набуття ним права на індексацію доходів у зв’язку з відповідним значенням індексу інфляції зросла в частині постійних її складових.

Насамперед, потрібно звернутися до Порядку проведення індексації грошових доходів населення (далі – Порядок). Пункт 5 цього Порядку спочатку встановлює правило визначення доходу, коли має місце індексація (діє з 21.06.12 р.), а саме: «У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення», а далі відсилає нас до прикладу, наведеного в додатку 4 до Порядку (далі – Приклад), напевно, для того, щоб побачити ці правила в дії.

Виходячи з положень абзаців 17 – 19, якими надано особливий статус фіксованій сумі індексації (вона має виплачуватися в незмінному розмірі доти, поки під час підвищення зарплати розмір цього підвищення виявиться більшим за фіксовану суму індексації), законодавці допускають, що правило визначення доходу, наведене в п. 5 Порядку, може й не виконуватися. Так, з абзацу дев’ятнадцятого Прикладу випливає, що сума грошового доходу з урахуванням індексації (1 257,04 грн.) таки може перевищувати загальний дохід до його підвищення (1 247,04 грн.).

Така «недоторканність» фіксованої суми індексації передбачена з метою недопущення зменшення гарантії щодо забезпечення достатнього рівня життя та підтримання купівельної спроможності населення та діятиме доти, доки не виникне право на нарахування нових сум індексації.

 

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-БЮДЖЕТ” від 30.06.14 р. № 26.

 

Новини за темою:

Як у 2014 році індексувати зарплату працівника, встановлену на рівні мінімальної

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!