Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зміни у Податковому кодексі: сьогодні та з нового року!

November 13, 2013

Внесено ряд змін до ПК, більшість з яких набуде чинності з початку наступного року, а деякі - вже сьогодні. 
З 13.11.13 р. для цілей трансфертного ціноутворення, а саме для контрольованості операції, чітко прописано одну з умов: ставка податку на прибуток, яка діє в країні нерезидента чи за якою сплачує податок нерезидент, має бути на «5 відсоткових пунктів» (раніше було 5 відсотків) і більше нижчою за ставку в Україні.
Відновлено на період з 01.12.13 р. до 01.01.15 р. дію норм, відповідно до яких звільнятимуться від оподаткування ПДВ та акцизним податком операції з постачання, у тому числі ввезення на митну територію України спеціалізованих ТЗ, таких як автомобілі швидкої медичної допомоги товарної позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, які призначені для використання закладами охорони здоров`я і оплата вартості яких здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів або за замовленням відповідних розпорядників бюджетних коштів.
З 01.01.14 р. набудуть чинності наступні зміни.
На заміну видачі свідоцтва платника ПДВ буде вноситись інформація про реєстрацію нового платника ПДВ (або її анулювання) до Реєстру платників податків з бажаного (запланованого) дня реєстрації. (п. 183.9 ПК).
Документально підтвердити статус платника ПДВ можна буде за допомогою витягу з Реєстру платників ПДВ, який Міндоходів зобов`язано безкоштовно надати протягом двох робочих днів. При цьому витяг діє до внесення змін до реєстру.
Оновленим п. 46.2 ПК передбачено, що у складі фінзвітності платник податку на прибуток не зобов’язаний, а має право зазначати (наразі - зазначає) тимчасові та постійні податкові різниці за формою, установленою центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику.
Водночас, чинним лишився п. 1 підрозділу 4 р. ХХ ПК, згідно з яким суб’єкти господарювання — платники податку на прибуток повинні подати фінзвітність з урахуванням податкових різниць починаючи із звітних періодів 2014 року.
Якщо відповідно до правовстановлюючого документа строк дії права користування нематеріального активу не встановлено, то такий строк визначається платником податку самостійно, проте не може становити менше ніж два та більше ніж 10 років безперервної експлуатації (наразі - 10 років).
Також, стосовно оподаткування прибутку, змінено базові податкові (звітні) періоди, визначені п. 152.9 ПКУ.
Закон України від 24.10.13 р. № 657-VІІ набуде чинності з 01.01.14 р., крім деяких пунктів, які набули чинності з 13.11.13 р. («Голос України» від 12.11.13 р. № 212).

Детальніше всі зміни внесені цим Законом до ПК будуть розглянуті в журналі «БАЛАНС» № 93 від 21.11.13 р.

Новини за темою:
Трансфертний діапазон цін: ± 5 %.
Як розраховуватимуть трансфертні ринкові діапазони цін та рентабельності?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!