Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Індексація зарплати: порядок проведення

July 31, 2015

Індексація зарплати – як державна гарантія для громадян – проводиться для підтримки купівельної спроможності населення в умовах підвищення споживчих цін. Механізм індексації встановлено Законом від 03.07.91 р. № 1282-XII (далі – Закон № 1282) і конкретизовано Порядком, затвердженим постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078 (далі – Порядок № 1078).
Що служить підставою для проведення індексації зарплат?
У цій сфері є два основних поняття:
·          індекс інфляції, або інакше – індекс споживчих цін (далі – ІСЦ);
·          поріг індексації, установлений на рівні 101 %.
Індексацію зарплати потрібно проводити тільки в тому випадку, коли величина ІСЦ перевищить поріг індексації.
Як про це дізнатися? У ст. 3 Закону № 1282 сказано, що ІСЦ за кожен місяць публікується Держслужбою статистики в офіційних виданнях до 10-го числа наступного місяця. А для проведення індексації він застосовується з наступного місяця після публікації.
Іншими словами, для проведення індексації за конкретний місяць потрібно враховувати ІСЦ позаминулого місяця.
Яка сума доходу підлягає індексації?
Доходи індексуються тільки в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб. Частина грошових доходів, що перевищує прожитковий мінімум, індексації не підлягає. При цьому якщо зарплата працівника:
·          перевищує такий мінімум – її індексують тільки у вказаних межах;
·          менша від прожиткового мінімуму – індексації підлягає вся сума зарплати.
У 2015 році розмір прожиткового мінімуму становить: із 01.01.15 по 30.11.15 – 1 218 грн., а з 01.12.15 р. – 1 378 грн. Тобто в грудні гранична сума доходу, що підлягає індексації, зміниться.
Якщо працівник отримує мінімальну зарплату, вона індексується в повному розмірі.
Які виплати включаються в індексовуваний дохід?
В індексовуваний дохід включаються всі грошові доходи громадян, що не мають разового характеру й отримані ними в гривнях на території України. А саме: суми оплати праці найманих працівників (згідно з тарифними ставками (окладами), відрядними розцінками), постійно діючі доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер. Наприклад, доплата за заміщення працівниці, яка знаходиться в декретній відпустці, включається в індексовуваний дохід. Адже така доплата не є разовою виплатою: вона виплачуватиметься щомісячно протягом тривалого періоду.
Які доходи не підлягають індексації?
Не повинні індексуватися, наприклад:
·          доходи від здачі в оренду майна, від операцій з акціями та іншими цінними паперами, від ведення селянського (фермерського) та особистого підсобного господарства, від підприємницької діяльності;
·          цільова разова матеріальна допомога, разова допомога при виході на пенсію, винагорода за підсумками роботи за рік і т. п.;
·          виплати, розмір яких визначається виходячи із середньої зарплати, зокрема: допомога з тимчасової непрацездатності (у т. ч. оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця), відпусткові, компенсація за невикористану відпустку, збережений заробіток за час відрядження та ін.;
·          допомога по вагітності та пологах, допомога при народженні дитини, допомога на поховання;
·          інші разові виплати (наприклад, доплата за виконання обов`язків співробітника, який пішов у щорічну відпустку).
Якщо працівника мобілізовано, чи проводити індексацію його середнього заробітку?
Cередній заробіток, що виплачується працівникові за період військової служби під час мобілізації, індексації не підлягає.
Проте частину заробітної плати, нарахованої за відпрацьовані дні місяця, у якому працівник був мобілізований, потрібно проіндексувати.
Що таке базовий місяць?
Згідно з п. 5 Порядку № 1078 базовим уважається кожний місяць, у якому відбулося підвищення доходу (окладу, ставки) конкретного працівника, причому незалежно від суми такого підвищення.
У базовому місяці значення ІСЦ приймається за 1 або 100 %, індексація зарплати цього місяця не проводиться.
Якщо індекс місяця, що настає за базовим, перевищив поріг індексації, то його використовують для індексації зарплати за наступний місяць.
Якщо не перевищив, тоді індекс для проведення індексації розраховують наростаючим підсумком: починаючи з місяця, що настає за базовим. Роблять це шляхом перемноження місячних індексів інфляції. Від результату залежить відповідь на запитання, треба індексувати зарплату чи ще ні. Коли поріг інфляції буде перевищено, тоді і потрібно буде індексувати зарплату.
У яких випадках місяць підвищення зарплати не вважається базовим?
Не вважається базовим місяць, у якому дохід працівника збільшився, наприклад, у зв`язку зі встановленням доплати за розширення зони обслуговування, збільшення обсягу виконуваних робіт, суміщення професій, виконання обов`язків тимчасово відсутніх працівників. Це пояснюється тим, що перелічені виплати не збільшують тарифну ставку (оклад) працівника.
Формула для розрахунку суми індексації
Суму індексації (Сі) за місяць можна розрахувати за такою формулою:
Сі = Д х І : 100,
де Д – індексований дохід;
    І – величина приросту ІСЦ у відсотках.
Як узнати величину приросту ІСЦ?
Перш за все наростаючим підсумком слід розрахувати індекс для проведення індексації. Для цього починаючи з місяця, що настає за базовим, перемножуються місячні ІСЦ. У результаті виходить певна величина у відсотках.
Наприклад, у результаті перемноження місячних ІСЦ отримали 102,2 %. Для визначення приросту ІСЦ від цього результату віднімають 100 %:
102,2 % – 100 % = 2,2 %.
Різниця 2,2 % – це і є приріст ІСЦ для проведення індексації.
Оподаткування
Індексація нараховується й виплачується одночасно з нарахуванням і виплатою зарплати за місяць, дохід за який підлягає індексації. Згідно з п. 11 Порядку № 1078 додаткові витрати, пов`язані з індексацією грошових доходів громадян, відображаються у складі витрат, до яких відносяться індексовувані виплати.
Сума індексації заробітної плати включається до фонду оплати праці.
Отже, суми індексації у складі заробітної плати є об`єктом:
·          для нарахування й утримання ЄСВ та обкладаються ПДФО на загальних підставах. Зазначимо, що суму індексації слід ураховувати при визначенні загальної суми заробітної плати для застосування ПСП;
·          для утримання військового збору за ставкою 1,5 %.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС: Просто про облік” від 03.08.15 р. № 63.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!