Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Якщо ваш працівник

May 29, 2014

Перш за все зазначимо, що слід розрізняти два поняття:
· призов на навчальні збори;
· призов на військову службу у зв`язку з мобілізацією на особливий період.
Працівника призвано на навчальні збори
На весь час навчальних зборів (включаючи час проїзду туди і назад) за працівником зберігається робоче місце і середня заробітна плата. 
Час перебування на цих зборах оплачується роботодавцями, з якими такі працівники перебувають у трудових відносинах. Надалі витрати на цю виплату компенсуються роботодавцям військовими комісаріатами.
У табелі обліку робочого часу весь період відсутності працівника позначається буквеним кодом «IН» або цифровим кодом «22». 
Для визначення середньої зарплати розрахунковим періодом є два календарних місяці роботи, що передують призову на військові збори.
До від`їзду працівника на навчальні збори йому потрібно виплатити зарплату за відпрацьований час, а також за перші півмісяця зборів. Решту частини зарплати за час навчальних зборів видають у строки виплати заробітної плати, установлені на підприємстві колдоговором або відповідним положенням.
Щоб покрити витрати на виплату середньої зарплати працівникові, призваному на збори, після його повернення роботодавець повинен подати у військкомат, де перебуває на обліку працівник, рахунки, які акцептуються першими відділами (відділеннями) військкоматів і передаються для оплати. До рахунків додаються відомості про виплату середньої зарплати, нарахованої військовозобов`язаним, призваним на збори (форма наведена в п. 12 Інструкції № 80).
Працівника призвано на військову службу у зв`язку з мобілізацією на особливий період
У табелі обліку робочого часу весь період відсутності працівника позначається буквеним кодом «IН» або цифровим кодом «22».
У цьому випадку також видається наказ про увільнення працівника від роботи на час проходження військової служби у зв`язку з мобілізацією на особливий період із збереженням за ним робочого місця і середнього заробітку (розраховується згідно з Постановою № 100). Формулювання такого наказу може бути таким.
Зверніть увагу: це нова норма, що діє з 01.04.14 р. До цієї дати працівники, призвані на військову службу, підлягали звільненню на підставі п. 3 ст. 36 КЗпП.

Більш докладну консультацію з наведенням прикладів наказів див. в ПК № 11.


Новини за темою:

Із мобілізованим в армію працівником стався нещасний випадок: хто і в яких розмірах виплачує йому допомогу?

ФОП І і ІІ груп спишуть борги по сплаті єдиного податку та ЄСВ за період мобілізації

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!