Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Єдинник здає приміщення як підприємець і як фізособа: ризики та рішення

June 10, 2014

Єдинник другої групи для того, щоб обійти обмеження в 300 м2, частину приміщень здав в оренду від свого імені як проста фізична особа.

Звичайно, така операція в принципі допустима. Але в нашому випадку вона приведе до вкрай негативних податкових наслідків для єдинника. Пояснимо чому.

Господарська діяльність нашого єдинника – здавання в оренду власного/орендованого нерухомого майна. Тому всі його доходи від здавання в оренду нерухомості розглядаються як доходи від підприємницької діяльності, обкладені ЄП. І не важливо, що частина доходів від оренди отримана єдинником як звичайною фізособою. Розділити орендні доходи на обкладені ЄП і обкладені ПДФО в цьому випадку не можна. Такий висновок випливає з Узагальнюючої податкової консультації.

Отже, загальна площа переданих в оренду приміщень не вписується в рамки, установлені законодавцем для орендодавців-єдинників. Виходить, підприємець порушує вимоги ПК і тому не може знаходитися на спрощеній системі оподаткування.

Водночас в Узагальнюючій консультації пояснюється: якби госпдіяльність єдинника не була пов`язана із здаванням в оренду нерухомого майна, то він міг би здавати в оренду свої приміщення як звичайна фізособа. Такий дохід обкладався б ПДФО за правилами п. 170.1 ПК.

У ситуації, що склалася, єдиннику доведеться перейти на загальну систему оподаткування починаючи з кварталу, що настає за тим, у якому було допущено порушення, та обкладати свої підприємницькі доходи ПДФО.

Для того, щоб надалі мінімізувати податки з орендних доходів, підприємець може чинити так: після переходу на загальну систему оподаткування здавати приміщення в оренду підприємцям-єдинникам. Установити їм невисоку орендну плату (обмеження «не менш мінімального орендного платежу», передбачене пп. 170.1.2 ПК, не поширюється на підприємців), а розміри приміщень – у межах допустимого для окремого єдинника ліміту в 300 м2. А вже єдинники здаватимуть приміщення в суборенду. У результаті частина орендних доходів підприємця обкладатиметься ПДФО, а частина – ЄП.

 

Більш докладну консультацію з описом можливих ризиків див. в журналі „БАЛАНС” від 10.06.14 р. № 45-46.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!