Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Що має знати бухгалтер про кримінальне провадження. Порада від експерта редакції.

March 6, 2015

Прислів’я «Від тюрми та від суми не зарікайся» дуже актуальне в умовах сьогодення. Як правило, законослухняні громадяни не знають своїх прав при спілкуванні з правоохоронними органами і стають жертвами зловживань слідчими, прокурорами та суддями своїми процесуальними повноваженнями. Тому ми вирішили розпочати серію статей про кримінальне провадження з питань податкового законодавства.

Дуже часто бухгалтери ставлять запитання: «Що робити, якщо слідчий викликає їх на бесіду за телефоном: іти чи ні?», «Які можуть бути наслідки такої бесіди?».

Бухгалтер підприємства може бути запрошений слідчим за телефоном, але слідчий повинен чітко повідомити свої дані, дату, час та адресу місця прибуття, інформацію про номер кримінального провадження та процесуальний статус бухгалтера, а також інформацію про процесуальну дію, яка проводитиметься за його участі. Якщо хоча б одну з цих вимог слідчим не виконано, то бухгалтер може не приймати «запрошення».

Кримінальне провадження може бути порушено за наявності одного лише акта перевірки податкового органу. При цьому згідно зі ст. 94 Кримінального процесуального кодексу слідчий і прокурор можуть уважати такий акт достатнім доказом учинення кримінального правопорушення – ухилення від сплати податків (у сумі 609 000 грн. і більше) за ст. 212 (ч. 1–3) Кримінального кодексу. Крім того, керівника чи бухгалтера може бути притягнуто до відповідальності за ст. 364 – зловживання службовим становищем, ст. 365 – перевищення службового становища, ст. 366 – службове підроблення (тобто внесення до офіційного документа, наприклад податкової декларації, завідомо неправдивих відомостей (заниженої суми податків), при цьому сума порушення не має значення) та ст. 367 – службова недбалість, якщо такі дії завдали істотної шкоди в розмірі 60 900 грн.

У процесі досудового слідства бухгалтер може виступати як свідок або як підозрюваний, права та обов’язки яких суттєво відрізняються. Детально про досудове слідство, права та обов’язки сторін, поради від досвідченого юриста читайте в «БАЛАНС-АГРО» № 9.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!