Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Бухгалтери та адвокати забов’язані будуть повідомляти про підозрілі операції

November 6, 2014

Президент підписав Закон від 14.10.14 р. № 1702-VII ”Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення” (законопроект від 12.09.14 р. № 5067).

Цей Закон спрямований на захист прав та законних інтересів громадян, суспільства і держави, забезпечення національної безпеки, а також формування загальнодержавної багатоджерельної аналітичної бази даних для надання правоохоронним органам України та іноземних держав можливості виявляти, перевіряти і розслідувати злочини, пов’язані з відмиванням коштів та іншими незаконними фінансовими операціями.

Зокрема, встановлено, що суб’єкти первинного фінмоніторингу - нотаріуси, адвокати, адвокатські бюро та об’єднання, особи, які надають юридичні послуги, аудитори, аудиторські фірми, суб’єкти господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку (далі – адвокати та бухгалтери) зобов`язані повідомляти про підозрілі операції, коли вони задіяні від імені або за дорученням клієнта у фінансовій операції.

Адвокати та бухгалтери можуть не повідомляти спеціально уповноваженому органу про свої підозри у разі, коли відповідна інформація стала їм відома за обставин, що є предметом їх професійної таємниці, а також у випадках, коли вони виконують свої обов’язки щодо захисту клієнта, представництва його інтересів у судових органах та у справах досудового врегулювання спорів.

За неподання, подання не в повному обсязі, подання недостовірної інформації/документів, подання копій документів, у яких неможливо прочитати всі написані в них відомості або втрату документів (у тому числі інформації про рахунки або активи) застосовуються штрафні санкції у розмірі до 2000 НМДГ (для суб’єктів первинного фінансового моніторингу, які не є юрособами - у розмірі до 200 НМДГ).

За матеріалами офіційного веб-порталу ВР України.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!