Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Банкам дозволено знищувати готівку у надзвичайних ситуаціях

December 15, 2014

Затверджено зміни до Інструкції щодо організації роботи банківської системи в надзвичайному режимі.

Банк у разі неможливості вивезення готівки та інших цінностей на підставі розпорядження НБУ може пошкоджувати готівку розчинами, що фарбують чи склеюють, штампом "Неплатіжна" або обрізанням/обпалюванням 50 % від загальної площі або в інший спосіб, що забезпечить втрату платіжних ознак грошових знаків.

Про факт пошкодження або знищення готівки оформляється акт у довільній формі із зазначенням номіналу, кількості, суми готівки та способу пошкодження (зазначаються вид та колір використаних речовин, інші характерні ознаки пошкоджень - приблизна площа відсутніх частин банкнот, вид перфорації тощо) або знищення. Акт про пошкодження готівки підписується всіма залученими до цієї роботи працівниками банку, а акт про знищення готівки підписується, крім працівників банку, членами комісії територіального управління, які були присутні під час знищення готівки.

Відшкодування банку коштів за знищену готівку здійснюється на підставі акта про знищення готівки, за пошкоджену готівку - у разі передавання до територіального управління пошкодженої готівки разом з актом про пошкодження готівки.

Крім цього, якщо функціонування відокремлених підрозділів банків у звичайному режимі неможливе або небезпечне, то банк з метою забезпечення безперебійного обслуговування невідкладних фінансових потреб військових частин, суб`єктів господарювання і населення на окремих територіях може організовувати в структурі банку/філії/відділення власні мобільні підрозділи.

Постанова НБУ від 08.12.14 р. № 798 набула чинності з 12.12.14 р.

Новини за темою:

НБУ удосконалив норми щодо організації інкасації коштів та перевезення банками валюти

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!