Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Авансові внески з податку на прибуток: щомісячні та дивідендні

May 15, 2015

Щомісячні авансові внески з податку на прибуток сплачують (за деякими винятками) платники податків, доходи яких за останній звітний рік перевищили 20 млн грн. Розрахунок авансових внесків здійснюється в річній декларації. Внески, обчислені за підсумками 2014 року, сплачуються в період із березня 2015 року по травень 2016 року.
Авансовий внесок при виплаті дивідендів зобов`язаний сплатити будь-який емітент корпоративних прав – резидент, незалежно від того, є він платником податку на прибуток чи ні (крім інститутів спільного інвестування). У деяких випадках (наприклад, при виплаті дивідендів фізособам) внесок не сплачується. Починаючи з 2015 року сума дивідендного авансового внеску розраховується за новими правилами.
У одноіменній консультації з Практичного курівництва № 9 ви знайдете відповіді на запитання, що стосуються нарахування і сплати авансових внесків із податку на прибуток – щомісячних і при виплаті дивідендів.
Як сплачуються щомісячні авансові внески за новими правилами?
Оскільки починаючи зі звітного періоду 2015 року декларація за звітний рік подається до 1 червня наступного року, 12-місячний період сплати авансових внесків установлено з червня поточного звітного року по травень наступного року включно.
Чи можна припинити сплату нарахованих у декларації авансових внесків?
Чинні норми ПК не дозволяють припинити сплату внесків, визначених у декларації за 2015 рік і подальші звітні періоди.
Але в платника авансових внесків, розрахованих у декларації за 2014 рік, така можливість є. Він може протягом 2015 року або з 1 січня 2016 року перейти на спрощену систему оподаткування. Норми ПК дозволять це зробити, якщо оподатковуваний дохід такого платника за 2014 рік не перевищив 20 млн грн. (тобто не перевищив граничного обсягу доходу, установленого для єдинників третьої групи, пп. 3 п. 291.4 ПК). У такому разі колишній платник податку на прибуток не сплачує внески, починаючи з першого місяця перебування в статусі єдинника. А суму вже сплачених у 2015 році авансових внесків він може зарахувати в декларації у зменшення зобов`язань із податку на прибуток. Таку декларацію платник податків повинен подати за звітний період 2015 року, що передує переходу на єдиний податок.

Детальніше див. Практичне керівництво № 9 «Податок на прибуток-2015: ведемо облік за новими правилами», 2015.

Новини за темою:
Чи знаете ви, як визначити податок на прибуток після 1 січня 2015 року?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!