Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Орендна плата за землю у звітності з ПДВ

September 12, 2014

Податкові накладні
При видачі сільгосппродукції фізичним особам в рахунок орендної плати за орендовані в них земельні ділянки податкові накладні слід складати окремо по кожній фізичній особі. Нагадаємо порядок оформлення такої податкової накладної:
- у верхній лівій частині її оригіналу робиться відповідна позначка «Х» та зазначається тип причини «02» – «Постачання неплатнику податку»;
- рядку «Особа (платник податку) покупець» зазначається «Неплатник податку»;
- рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» проставляється умовний ІПН «400000000000»;
- таблична частина заповнюється у звичайному порядку, тобто з відображенням повної номенклатури товарів, їх кількості, ціни, загальної суми та суми ПДВ.
Орендна плата в реєстрі
У розд. II Реєстру відображаються не лише отримані податкові накладні, а й інші документи, на підставі яких здійснюється облік операцій із придбання товарів/послуг. Крім того, у цьому ж пункті передбачено особливості відображення придбання товарів (послуг) у неплатників ПДВ, а саме:
- у графі 5 розд. II Реєстру ставиться позначка «НП». Це означає, що документом засвідчується придбання товарів/послуг на митній території України в осіб, не зареєстрованих платниками ПДВ;
- графі 7 відображається умовний ІПН «400000000000».
Операції з нарахування орендної плати за земельні ділянки також слід відображати в Реєстрі, причому по кожному орендодавцю окремо.
Для тих сільгосппідприємств, у яких кількість орендодавців є значною, оформлення на кожного з них окремої податкової накладної та відповідне внесення їх до розд. I Реєстру, а також відображення в розд. II Реєстру кожної операції з отримання орендної послуги – справа трудомістка та витратна.
Водночас сенсу в оформленні окремих податкових накладних на кожного орендодавця при відвантаженні їм сільгосппродукції немає, адже право на податковий кредит за такими податковими накладними покупці – неплатники ПДВ не отримують. Тому багато сільгосппідприємств у такому разі виписують одну податкову накладну за щоденними підсумками операцій. До неї включають всі постачання сільгосппродукції в рахунок орендної плати, що відбулися протягом дня. Нагадаємо, що у верхньому лівому кутку такої податкової накладної зазначається тип причини 11 «Виписана за щоденними підсумками операцій», а інші рядки заповнюються так само, як при постачанні неплатникам ПДВ.
Що стосується заповнення розд. II Реєстру, то невключення отриманих послуг з оренди землі та відображення цих послуг одним рядком є порушенням. Однак, ураховуючи що йдеться про придбання без ПДВ, яке жодним чином не впливає на податковий кредит, багато сільгосппідприємств заповнюють цей розділ саме одним із вказаних способів. Як свідчить практика, податківці рідко перевіряють відображення таких операцій у Реєстрі.

Більш докладну консультацію див. в журналі „БАЛАНС-АГРО” від 15.09.14 р. № 35.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!