Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Орендна плата за землю: що змінилося з 1 квітня?

April 25, 2014

Починаючи з 1 квітня 2014 року орендна плата за землі державної та комунальної власності не може бути менша 3 % і більша 12 % нормативної грошової оцінки землі (раніше було – не менше трикратного розміру земельного податку і не більше 12 % нормативної грошової оцінки).
Як діяти орендареві землі, якщо через зміни в ПК йому тепер доведеться сплачувати орендну плату в сумі, яка відрізняється від зазначеної в договорі оренди?
До внесення змін до договору оренди в орендаря немає підстав сплачувати орендну плату в іншому розмірі, ніж зазначено в договорі.
Тому, на наш погляд, у платника податків (орендаря землі) є два варіанти його подальших дій:
- перший варіант – нічого не робити, а чекати ініціативи про внесення змін до договору оренди землі від органів державної та місцевої влади. Проте тут слід зважити на те, що з боку органів ДПС можуть бути претензії через сплату орендної плати не в повному обсязі (якщо сума орендної плати з 1 квітня 2014 року підлягає збільшенню). І тоді, можливо, підприємству доведеться доводити свою правоту в суді;
- другий варіант – самому ініціювати внесення змін до договору оренди.
Крім цього, слід звернути увагу на те, що мінімальний розмір орендної плати за землі сільськогосподарського призначення більше не обмежений розміром земельного податку. З 1 квітня орендна плата для цих категорій земель не може бути менша 3 % грошової оцінки землі (як і для інших категорій земель).

Більш докладну консультацію та приклад розрахунку орендної плати див. в журналі „БАЛАНС” від 28.04.14 р. № 33-34.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!