Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Адміністрування ПДВ-2015: як підготуватися до нововведень?

November 13, 2014

У 2015 році платники ПДВ вестимуть облік ПДВ, беручи до уваги зміни, унесені до ПК Законом № 1621. Розглянемо, як вплинуть ці зміни на господарську діяльність платників податків.

З 1 січня 2015 року податкові накладні повинні будуть оформлятися в електронній формі та реєструватися в ЄРПН.

Зверніть увагу: реєстрації в ЄРПН підлягають усі податкові накладні незалежно від зазначеної в них суми ПДВ і походження товару, а також ті, що залишаються в особи, яка оформила їх (виписані неплатнику ПДВ, а також при нарахуванні ПДВ на умовні постачання, за підсумками щоденних операцій та інших операцій, перелічених у п. 10 Порядку № 10, а з 1 грудня 2014 року – зазначених у п. 10 Порядку № 957).

Розрахунок коригування також складається постачальником, проте передбачаються нові правила реєстрації в ЄРПН. Так, якщо внаслідок перерахунку сума податкових зобов`язань:

- збільшується (або сума компенсації не змінюється), розрахунок коригування складається та реєструється в ЄРПН постачальником. При цьому покупець має право збільшити суму податкового кредиту лише після реєстрації посточальником розрахунку коригування в ЄРПН;

- зменшується, розрахунок коригування складається постачальником і направляється покупцеві, який і реєструє його в ЄРПН. При цьому постачальник має право зменшити податкові зобов`язання за таким розрахунком коригування лише після його реєстрації в ЄРПН покупцем.

Реєстр виданих та отриманих податкових накладних, який зараз ведуть усі платники ПДВ закриється 31 грудня 2014 року. Замість нього з 1 січня 2015 року запроваджується реєстр виданих та отриманих документів: касових чеків, транспортних квитків, готельних рахунків, рахунків, які платник ПДВ отримує за послуги зв`язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку. До переліку документів, які підлягають включенню до нового реєстру, входить також податкова накладна, оформлена отримувачем послуг від нерезидента.

Із нового року платники ПДВ також матимуть право на подання додатка 8 до декларації у випадках, коли постачальник не виписав податкову накладну, оформив її з порушенням або не зареєстрував у ЄРПН. Водночас додаток 8 не буде підставою для включення сум ПДВ до складу податкового кредиту. А ось приводом для проведення документальної перевірки постачальника воно цілком може послужити.

Оскільки система адміністрування ПДВ з нового року суттєво зміниться, платникам податків необхідно до цього підготуватися. Ми пропонуємо таке:

1. Оскільки можливість постачальника реєструвати податкові накладні в ЄРПН залежить від суми ПДВ у СЕА, економічно доцільно переглянути договори з контрагентами на предмет наявності в них умови про передоплату, хоча б у розмірі 20 % суми постачання.

2. Рекомендуємо не відкладати відображення в декларації податкових накладних, що накопичилися протягом 365 днів, і зробити це у 2014 році, адже з 1 січня 2015 року такі податкові накладні в розрахунку значення суми ПДВ не братимуть участі, до того ж механізм (і можливість) їх відображення в декларації в новому році незрозумілий.

3. Імпортерам, які планують ввезення товару у грудні 2014 року, варто передбачити сплату податкових зобов`язань та отримання митної декларації в цьому самому місяці, щоб мати право відобразити податковий кредит. Пояснюється все просто: якщо під час митного оформлення зобов`язання будуть сплачені у грудні, то вони не потраплять до розрахунку значення суми ПДВ, тому відобразити податковий кредит буде проблематично.

Більш докладну консультацію див. у ПК № 21: ”Практичні поради по розрахунку ПДВ”.

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!