Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

«Воєнні» пільги з ПДВ

May 6, 2022

У консультації розповімо, які пільги з ПДВ передбачено на період дії воєнного стану та як вони застосовуються на практиці.


ПДВ-пільга

Тимчасово, на період дії воєнного стану, звільняються від обкладення ПДВ операції з імпорту й постачання на митній території України (п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПК):

  • спеціальних засобів індивідуального захисту (каски, шоломи, бронежилети тощо), ниток, тканини і матеріалів для виготовлення бронежилетів, які призначені для потреб ЗСУ та інших українських силових структур, включаючи підрозділи тероборони;
  • лікарських засобів і медичних виробів для потреб лікарень, де лікуються наші військові;
  • товарів оборонного призначення, визначених п. 29 ч. 1 ст. 1 Закону від 17.07.2020 № 808-IX;
  • ударних капсулів, детонаторів, освітлювальних і сигнальних ракет;
  • апаратури для комунікації та прослуховування, їх частин, якщо постачання (закупівля) таких товарів здійснюється для держзамовників за оборонним замовленням;
  • броньованих автомобілів (пасажирських і вантажних);
  • бойової зброї, безпілотників і парашутів;
  • біноклів, приладів нічного бачення, тепловізорів тощо;
  • плоского прокату, скла (безпечного, загартованого, багатошарового), оптичних приладів для стеження, апаратури для прослуховування, прийому і передання зображень, радіостанцій, розвідувально-сигнальної апаратури (її частин), безпілотників (їх частин), метеостанцій, бронеавтомобілів.

Імпорт і постачання в Україні цих товарів звільняються від обкладення ПДВ на всіх етапах руху до кінцевого одержувача – ЗСУ, інших військових формувань. Докладний перелік товарів із зазначенням товарних підкатегорій згідно з УКТЗЕД наведено в п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПК.

Звільнення від ПДВ окремих операцій

На період дії воєнного або надзвичайного стану не є постачанням операції з безплатного передання товарів (послуг) ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Держприкордонслужбі, МВС, Управлінню держохорони, Держслужбі спецзв’язку, іншим створеним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, які утримуються за рахунок коштів держбюджету, ДСНС, силам цивільного захисту, закладам охорони здоров’я державної і комунальної власності, структурним підрозділам із питань охорони здоров’я (абзац четвертий п. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ ПК).

Виняток становлять постачання товарів (послуг), які обкладаються ПДВ за ставкою 0 % (наприклад, передання палива для потреб армії, див. нижче).

Для довідки. Під безплатним переданням для цілей абзацу четвертого п. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ НК мається на увазі передання без грошової та матеріальної компенсації або інших видів компенсації.

Конкретний перелік товарів у вказаній нормі ПК не міститься, тобто це може бути будь-який товар або послуга. Головна умова уникнення обкладення ПДВ – безплатність операції та включення одержувача до наведеного вище переліку.

Важливо! На операції, зазначні в абзаці четвертому п. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ ПК, норми п. 198.5 ПК (про нарахування компенсуючих податкових зобов’язань) не поширюються.

Чи треба оформляти податкову накладну (далі – ПН) у разі безплатного передання товарів згідно з абзацом четвертим п. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ ПК?

Ні, не треба, адже цією нормою ПК визначено, що така операція не є постачанням. Отже, у декларації з ПДВ ця операція не відображається.

Виняток становлять товари (послуги), які можуть обкладатися ПДВ за ставкою 0 %, – на такі операції ПН складається.

Тимчасово, на період воєнного або надзвичайного стану, не є використаними в операціях, що не обкладаються ПДВ, або в операціях, які не є господарською діяльністю:

1. Товари, придбані з ПДВ, які були знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили в період воєнного або надзвичайного стану (абзац другий п. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ ПК).

Тобто якщо під час військових дій у платника ПДВ було, наприклад, зруйновано або розкрадено майно (знищили магазин із товаром, розграбували склад і т. п.), податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПК не нараховуються.

Зазначимо, що в абзаці другому п. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ НК немає умови про документальне підтвердження факту знищення або втрати товарів. Водночас варто зазначити, що в п. 7 розд. I Положення, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879 (далі – Положення № 879), наведено випадки, коли інвентаризація проводиться в обов’язковому порядку. І один із таких випадків – установлення факту псування (втрати) цінностей.

Тому в разі знищення (втрати) товарів унаслідок військових дій потрібно провести інвентаризацію, щоб забезпечити достовірність даних в обліку, документально підтвердити наявність активів, їхній стан.

А якщо пошкоджене (знищене) майно знаходиться на тимчасово окупованій території України та/або на території, де ведуться бойові дії?

Інвентаризацію майна, яке знаходиться на тимчасово окупованій території України та/або на території проведення військових дій, потрібно здійснити після отримання власником фактичного доступу (безпечного і безперешкодного) до таких активів (п. 8 розд. I Положення № 879).

Такі підприємства повинні (п. 8 розд. I Положення № 879; ЗІР, категорія 129.07):

  • провести інвентаризацію станом на 1-ше число місяця, що настає за місяцем, в якому зникли перешкоди для доступу до об’єкта інвентаризації;
  • відобразити результати інвентаризації в обліку відповідного звітного періоду.

За підсумками інвентаризації складається опис, де слід вказати, зокрема, міру та причину псування, а також кількість зіпсованих товарів.

Зверніть увагу! В абзаці другому п. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ ПК ідеться про товари. Про ліквідацію основних засобів під час військових дій див. докладно в матеріалі «Автомобіль мобілізовано: як відобразити в обліку».

2. Товари, придбані з ПДВ і передані в державну або комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань територіальних громад, а також надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України в період дії воєнного, надзвичайного стану (абзац третій п. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ ПК).

Про що ця норма? Слід зазначити, що деякі операції з передання товарів окремим особам звільнено від обкладення ПДВ. І ось ця сама норма звільняє платників ПДВ, які передають товари в рамках цих операцій, від нарахування компенсуючих податкових зобов’язань згідно з п. 198.5 ПК.

Розглянемо це на конкретній ситуації.

Повний текст консультації див. у Практичному керівницті № 7-8 «Воєнний стан: путівник бухгалтера»

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!