Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

У формі № 20-ОПП допущено помилку: як її виправити?

June 10, 2021

20-ОПП

У формі № 20-ОПП підприємство неправильно вказало назву вулиці та номер будинку, у якому розташований цех. Замість вулиці Зелена, 7а було проставлено вул. Земська, 7. Як виправити цю помилку та чи можуть за неї оштрафувати?

На жаль, у законодавстві не прописано процедуру внесення виправлень до повідомлення за формою № 20-ОПП, наведеною в додатку 10 до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588. Однак із цього приводу є роз’яснення в ЗІР (категорія 116.11).

Податківці вважають, що якщо суб’єкт господарювання (далі – СГ) виявив помилки в раніше поданій формі № 20-ОПП, то він повинен подати цю форму з виправленою інформацією про об’єкти оподаткування до органу ДПС за основним місцем обліку.

Під час виправлення помилки в графі 2 «Код ознаки надання інформації» форми № 20-ОПП вказується код «3 – Зміна відомостей про об’єкт оподаткування». Таке повідомлення подається разом із супровідним листом, у якому відзначається факт виправлення помилок у відомостях про об’єкт оподаткування.

Зверніть увагу: у формі № 20-ОПП потрібно вказувати дані тільки про той об’єкт, відомості про який містили помилку (помилки). Якщо, наприклад, ви подавали таку форму, де було відображено 3 об’єкти, і тільки відносно одного об’єкта була допущена помилка, тоді повторно подавати дані потрібно тільки про об’єкт із помилкою.

Якщо в раніше поданих відомостях була допущена помилка і платник податків не подав виправлену форму № 20-ОПП, то за таке порушення Податковим кодексом передбачено штрафні санкції, а саме (п. 117.1):

  • для юросіб – у розмірі 1 020 грн, а за повторне порушення протягом року – 2 040 грн;
  • для фізосіб-підприємців та інших самозайнятих осіб – 340 грн, а за повторне порушення протягом року – 680 грн.

Тепер повернемося до нашої ситуації. СГ неправильно вказав вулицю та номер будинку (гр. 8 «Місцезнаходження об’єкта оподаткування (вулиця, номер будинку/офісу/квартири»). Виправити цю помилку потрібно таким чином (див. фрагмент):

  • у графі 2 указати «3 – Зміна відомостей про об’єкт оподаткування»;
  • графі 8 – правильна адреса.

Разом із формою № 20-ОПП СГ повинен подати супровідний лист із повідомленням, що інформація в графі 8 була виправлена.

Зазначимо, що за таким принципом треба діяти і у випадках, коли помилки допущено в інших графах цієї форми.

Джерело: "Баланс-Агро" № 23, який виходить з друку 14.06.21 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!