Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Розрахунки з контрагентами в період воєнного стану

June 1, 2022

У зв’язку з агресією Російської Федерації проти України розрахунки з багатьма контрагентами за операціями, розпочатими і незавершеними до 24 лютого 2022 року, виявилися проблемними. Одні суб’єкти господарювання (далі – СГ) призупинили свою діяльність, оскільки опинилися в зоні активних бойових дій та/або на окупованій території, втратили персонал і засоби виробництва, в інших – скрутне фінансове становище через зміни потреб ринку. Крім того, відносини з СГ, що мають резидентство Росії та Білорусі, взагалі стали нелегітимними.

У практичному керівництві № 9-10 «Розрахунки з контрагентами в період воєнного стану» ми висвітлили правові та облікові аспекти проблемних взаєморозрахунків із контрагентами, а саме:

  • порядок оформлення зміни умов договірних відносин із боржниками;
  • особливості співпраці з контрагентами на окупованих територіях;
  • облік операцій у сторін договору про відступлення права вимоги та переведення боргу;
  • відображення в обліку неврегульованих заборгованостей (створення резерву сумнівних боргів, методи його розрахунку, списання безнадійних боргів);
  • нюанси взаєморозрахунків у ЗЕД у воєнний час (строки розрахунків, можливість проведення взаємозаліків, укладення договорів про відступлення права вимоги та переведення боргу);
  • особливості оформлення розрахунків із проблемними контрагентами та відображення в обліку таких розрахунків на прикладах ситуацій із практики.

Пам’ятайте, що збереження психологічної стабільності та посильний вклад кожного у відродження економічного потенціалу країни під час війни з кожним днем наближає нашу перемогу. Слава Україні!

Зверніть увагу! Матеріали видання підготовлено на підставі нормативно-правових документів станом на 25 травня 2022 року.

Замовляйте прямо зараз!

Передплатіть практичні керівництва через редакцію:
• за номерами (056) 370-44-25, (044) 333-91-40, (067) 544-07-31;
• по електронній пошті product@balance.ua

Працюйте впевнено та без помилок!

⤷ ЗАМОВИТИ ⤶

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!