Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Додаткова відпустка одинокій матері, якщо дитині більше 15 років

February 21, 2020

На нашому підприємстві працює співробітниця, яка має право на додаткову відпустку як одинока мати. Цього року її дитині виповнюється 15 років, і у нас з нею виник спір, до якого віку дитини вона має право на таку додаткову відпустку: до 15 чи до 18 років? І якщо працівниця не скористалася цією відпусткою за декілька минулих років, чи має вона зараз право використати ці дні?

У цьому випадку спір виграла ваша співробітниця. Додаткова відпустка їй належить до досягнення дитиною 18 років. Пояснимо детально, чому.

Додаткова відпустка одиноким матерям передбачена ст. 19 Закону від 15.11.96 р. № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі – Закон № 504). Там сказано так: жінці, яка працює і має двох і більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, одинокій матері... (далі перераховуються інші категорії працівників, які мають дітей і потрапляють під дію цієї норми), надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Очевидно, що спір у вас виник через те, що в аналізованій нормі ст. 19 Закону № 504 згадується про 15-річний вік дітей. Але подивіться уважніше: у цій частині фрази йдеться про матерів, які мають двох дітей віком до 15 років. А для одиноких матерів (вони названі окремо) вік дитини не зазначений. Тому тут слід виходити із загальних норм законодавства, які визначають, до якого віку фізособа є дитиною.

Для цих цілей звернемося до Закону від 26.04.01 р. № 2402-III «Про охорону дитинства», де в ст. 1 зазначено, що дитина це особа віком до 18 років (повноліття), якщо вона відповідно до законодавства не отримує права повнолітнього раніше.

У яких же випадках особа може вважатися пов­нолітньою раніше, ніж досягне 18 років? Тут нам допоможуть норми Цивільного кодексу, де визначається таке поняття, як дієздатність. У статті 34 ЦК сказано, що повну дієздатність мають фізособи, які досягли 18 років (повноліття). А до досягнення цього віку повна дієздатність може бути надана особі, яка (ст. 35 ЦК):

  • записана матір’ю або батьком дитини;
  • досягла 16-річного віку і працює за трудовим договором.

На замітку! Якщо дитина до 18 років сама стає батьком або в 16 років укладає трудовий договір, вона перестає вважатися дитиною з точки зору закону.

Тому ваша працівниця має право на додаткову відпустку тривалістю 10 календарних днів до досягнення дитиною 18-річного віку (якщо, звичайно, її дитина не отримає повну дієздатність раніше з причин, названих вище).

Завважимо, що аналогічна думка із цього питання і в Мінсоцполітики (див., наприклад, лист від 05.08.16 р. № 435/13/116-16).

Працівниця має право скористатися невикористаними днями додаткової відпустки за минулі роки. Адже додаткова відпустка одиноким матерям не має строків давності (про це теж сказано у вищезазначеному листі Мінсоцполітики). Така відпустка не «згорає»: якщо працівник не скористався нею в поточному році, її можна взяти наступного року. Проте тут, безумовно, потрібно зважати також на інтереси роботодавця. Тому період надання цієї відпустки слід узгоджувати на етапі щорічного затвердження графіка відпусток.

А при звільненні невикористані дні додаткової відпустки, що належить одиноким матерям, підлягають компенсації на підставі ст. 24 Закону № 504. Причому незалежно від того, за скільки років не була використана така відпустка.

Джерело: "Баланс" № 8, який вийшов з друку 24.02.20 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!