Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Перейменування вулиць: чи потрібно суб’єктам господарювання міняти документи?

July 26, 2022

Ситуація. Нещодавно Верховною Радою був прийнятий закон про дерадянізацію. На виконання цього закону територіальні громади масово приймають рішення про перейменування вулиць, населених пунктів тощо. Було прийняте рішення і про перейменування вулиці, на якій розташоване наше підприємство.

Запитання. Чи потрібно вносити зміни до установчих документів підприємства, а також до наявних у підприємства свідоцтв, ліцензій, дозвільних документів тощо та повідомляти про це держоргани?

Коротка відповідь. Міняти документи немає необхідності, хоча за бажання це можна зробити, щоб уникнути можливих непорозумінь. Також у деяких випадках потрібно буде повідомити про зміни держоргани.

Що говорить закон?

Ідеться про Закон від 21.04.2022 № 2215-IX «Про дерадянізацію законодавства України» (далі – Закон № 2215, набув чинності з 07.05.2022). Огляд цього Закону ми публікували в «Дерадянізація нормативних документів: огляд Закону № 2215».

Проте Закон № 2215, як ясно з його назви, передбачає дерадянізацію чинного законодавства України, його звільнення від радянських термінів. І абсолютно не стосується питань перейменування вулиць, провулків, населених пунктів та інших географічних назв.

Тому в тексті цього закону ви не знайдете розпоряджень про перейменування географічних одиниць. Відповідно, немає там і норм, що приписують суб’єктам господарювання (далі – СГ) міняти свої установчі та інші документи у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких вони зареєстровані. Немає таких вимог і в інших законодавчих актах.

Правда, у Законі від 02.03.2015 № 222-VIII «Про ліцензування видів господарської діяльності» є норма, закріплена в ч. 2 ст. 15, яка теоретично може мати відношення до нашої ситуації. Там сказано, що ліцензіат зобов’язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, зазначених у заяві, документах і відомостях, які додавалися до заяви на отримання ліцензії, протягом строку, установленого відповідними ліцензійними умовами. А якщо затверджених ліцензійних умов немає – тоді протягом місяця після таких змін.

І якщо читати цю норму Закону буквально, то виходить, що і в разі перейменування вулиці теж потрібно повідомити про це орган ліцензування.

Хоча, на наш погляд, тут ситуація спірна. Якщо у зв’язку з перейменуванням вулиці СГ не вносив зміни до відомостей про своє місцезнаходження, які містяться в Єдиному держреєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань (далі – ЄДР), то немає і підстав для повідомлення органу ліцензування. Адже СГ нікуди не переїздив, а назва вулиці змінилася не з його волі. Проте щоб уникнути спірних ситуацій орган ліцензування все ж таки краще повідомити.

Що роз’яснюють держоргани?

Тема з перейменуванням вулиць і населених пунктів – не нова. Усі ми пам’ятаємо, що подібний процес проходив у 2016 році у зв’язку з прийняттям Закону від 09.04.2015 № 317-VIII «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки». Тоді держорганами були надані роз’яснення із цього приводу. Зараз ситуація схожа, та й законодавство в цій сфері не особливо змінилося. Тому зараз можна скористатися роз’ясненнями 2016 року.

Так, Мін’юст у листі від 21.06.2016 № 21413/677-0-2-16/8, аналізуючи норми чинного законодавства, зокрема Закону від 15.05.2003 № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань» (далі – Закон № 755), робить висновок, що внесення змін до установчих документів та до ЄДР у зв’язку з перейменуванням вулиць та інших географічних назв – справа добровільна. СГ можуть вносити інформацію про зміну назви вулиці в загальному порядку, коли вносять зміни до своїх установчих документів у зв’язку зі зміною складу учасників (засновників, власників), структури управління тощо.

Державна регуляторна служба в Інформаційному листі від 22.02.2016 № 1036 зазначає, що в разі зміни назви населеного пункту, району тощо, якщо не міняється фактичне місце ведення діяльності або розташування офісу, підстав для переоформлення документів дозвільного характеру – немає.

Тепер звернемося до роз’яснень ДПС, наведених у ЗІР:

1) категорія 116.06. Чи необхідно вносити зміни до облікових даних платника податків, якщо перейменована вулиця?

Тут усе залежатиме від категорії платника податків:

  • якщо відомості про такого платника податків містяться в ЄДР, то повідомляти про перейменування вулиці та подавати форму № 1-ОПП або № 5-ОПП не потрібно;
  • якщо ж відомостей про платника податків у ЄДР немає, то потрібно буде подати до органу ДПС форму № 1-ОПП (для юросіб) або № 1-ОПП (для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність);

2) категорія 101.02. Чи потрібно здійснювати перереєстрацію платником ПДВ і подавати заяву за формою № 1-ПДВ?

Перереєстрація не здійснюється і заява за формою № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація» до податкового органу не подається;

3) категорія 116.11. Чи потрібно подавати повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією, якщо відбулося перейменування вулиці, на якій розташований об’єкт оподаткування?

Висновки ДПС невтішні для платника податків – подавати форму № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування у цьому випадку потрібно;

4) категорія 116.09. Чи потрібно подавати заяву за формою № 5ДР або формою № 5ДРП з оновленою інформацією про фізособу, якщо відбулося перейменування вулиці?

ДПС зазначає, що подавати заяву про зміну адреси за формою № 5ДР або формою № 5ДРП потрібно тільки в тому випадку, якщо такі зміни були внесені до документа, що посвідчує фізособу. Нагадаємо, що фізособи не зобов’язані міняти паспорт у випадку, якщо перейменували вулицю, на якій вони зареєстровані. Зміни до документів, що посвідчують особу, у цьому випадку вносяться в поточному порядку (наприклад, при вклейці чергової фотографії в паспорт або при зміні паспорта у зв’язку зі зміною прізвища);

5) категорія 113.02. Які документи і протягом якого строку подаються для переоформлення ліцензії на право зберігання, оптової або роздрібної торгівлі пальним у разі перейменування вулиці?

У цьому випадку СГ подає заяву в довільній формі протягом місяця з дня, коли відбулися такі зміни. Невиконання цієї вимоги може потягти за собою анулювання ліцензії;

6) категорія 109.06. Чи потрібно перереєстровувати РРО в разі перейменування вулиці?

Так, у цьому випадку СГ подає до податкового органу за місцем реєстрації РРО реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» і реєстраційне посвідчення. Податковий орган видасть нове реєстраційне посвідчення;

7) категорія 113.01. Як внести зміни до ліцензії на право виробництва спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пального у зв’язку з перейменуванням вулиці?

У місячний строк з дня змін СГ повинен звернутися до органу, що видав ліцензію, з відповідною заявою. Орган ДПС протягом 3 робочих днів видасть ліцензію, оформлену на новому бланку з огляду на зміни.

На замітку! Припустимо, ви все ж таки вирішите внести зміни до ЄДР або до установчих документів у зв’язку з перейменуванням вулиці або іншого об’єкта топономіки населеного пункту. Пам’ятайте, що у цьому випадку при державній реєстрації не потрібно буде сплачувати адміністративний збір – на підставі спеціальної норми, закріпленої в ч. 1 ст. 36 Закону № 755.

Джерело: Баланс № 30 від 26 липня 2022 року.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!