Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Хто та як тепер може представляти інтереси підприємства в суді

January 23, 2020

29.12.19 р. набув чинності Закон від 18.12.19 р. № 390-IX (далі – Закон № 390). Цим Законом унесено зміни до трьох кодексів – Господарського процесуального кодексу (далі – ГПК), Цивільного процесуального кодексу (далі – ЦПК) і Кодексу адміністративного судочинства (далі – КАС). 

Суть змін полягає в такому. Раніше інтереси підприємства в судах усіх інстанцій мали право представляти виключно:

  • або керівник чи члени виконавчого органу (так зване самопредставництво юрособи). Тобто штатний юрист або інший співробітник не міг представляти підприємство в суді; 
  • або представники (адвокати). 

Тепер розширено перелік осіб, які можуть представляти інтереси юрособи в рамках самопредставництва. 

Іншими словами, адвокатська монополія на представництво в суді скасовується?

Ні, не скасовується. Якщо говорити про професійну правничу допомогу, то монополія на представництво в суді зберігається за адвокатами. Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 1311 і ст. 1312 Конституції, як і раніше, виключно адвокатами здійснюється представництво (пп. 11 п. 161 розд. XV Конституції):

  • у Верховному Суді та судах касаційної інстанції – з 1 січня 2017 року;
  • судах апеляційної інстанції – з 1 січня 2018 року; 
  • судах першої інстанції – з 1 січня 2019 року.

Як бачите, ще з початку минулого року професійно представляти інтереси інших осіб у судах усіх інстанцій має право тільки адвокат. І в ст. 1312 Конституції закріплене виключне право адвокатів на представництво іншої особи в суді. 

Водночас фізособі та юрособі (через керівника, члена виконавчого органу) не заборонено представляти себе в суді самостійно. Поняття «самопредставництво» закріплене у всіх трьох кодексах: у ГПК (ст. 56); ЦПК (ст. 58); КАС (ст. 55).

А починаючи з 29.12.19 р. самопредставництво органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших юросіб незалежно від форми власності (тобто в т. ч. і юросіб приватної власності) можуть здійснювати уповноважені співробітники юрособи. 

Отже, представляти інтереси юрособи тепер може будь-який співробітник, а не тільки керівник або член виконавчого органу?

Так, тепер представляти інтереси юрособи в рамках господарського, цивільного та адміністративного процесу в принципі може будь-який співробітник підприємства (як державної, так і приватної власності). 

Крім керівника підприємства і членів виконавчого органу (наприклад, це може бути виконавчий директор, фінансовий директор) інтереси юрособи можуть представляти й інші уповноважені особи відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) тощо. Наприклад, представником юрособи в суді може бути штатний юрист, бухгалтер підприємства, інспектор відділу кадрів тощо. 

Які формальності треба дотримати, щоб ці співробітники могли бути представниками юрособи в суді?

Важливе зауваження! Навіть якщо інтереси підприємства в суді представлятиме співробітник, це не означає, що юрособа не має права скористатися також послугами адвоката для захисту своїх інтересів у судовому засіданні. Або ж юрособа може найняти тільки адвоката, а не уповноважувати штатного юриста або іншого співробітника представляти його інтереси в суді. Нова можливість – це суто право, а не обов’язок підприємства.

Необхідно зафіксувати їх повноваження на представництво роботодавця в суді – у статуті, положенні або ж у трудовому договорі (контракті).

Джерело: "Баланс" № 3, який вийшов з друку 20.01.20 р.

⤷ ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ ⤶

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!