Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Які дозвільні документи потрібні сільгосппідприємству

July 29, 2021

Для провадження діяльності у сфері сільського господарства підприємства зобов’язані отримувати різні документи дозвільного характеру. Навести вичерпний перелік таких документів неможливо, оскільки він відрізнятиметься залежно від видів діяльності суб’єкта господарювання (далі – СГ), його виробничих потужностей тощо. У консультації ми розглянемо загальні правила отримання дозвільних документів, а також розповімо що таке вони є, де знайти їх перелік і що загрожує СГ за їх відсутність.

Загальна інформація

Перед початком провадження певних видів діяльності сільгосппідприємству можуть бути потрібні документи дозвільного характеру. Порядок їх отримання регламентується перш за все Законом від 06.09.05 р. № 2806-IV «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» (далі – Закон № 2806). До таких документів належать: дозволи, висновки, узгодження, свідоцтва тощо.

Закон № 2608 визначає загальні принципи та правила отримання дозвільних документів. Деякі нюанси можуть бути визначені спеціальним законодавством, що регулює той або інший вид діяльності.

Зверніть увагу: необхідність отримання того або іншого дозволу може бути передбачена виключно законом (ст. 4 Закону № 2806). Так, перелік дозвільних документів (не виключний) можна знайти, зокрема, у додатку до Закону від 19.05.11 р. № 3392-VI (далі – Закон № 3392). На сьогодні у цьому переліку міститься 80 видів дозвільних документів, з яких сільгосппідприємств стосуються близько 20.

Необхідність отримувати ті або інші дозвільні документи також закріплена в інших нормативно-правових актах.

Для деяких видів госпдіяльності отримувати дозвільний документ не потрібно, достатньо подати декларацію про провадження госпдіяльності (ч. 5 ст. 4 Закону № 2806). Проте декларативний принцип діє не для будь-якої діяльності.

У яких випадках достатньо подати декларацію?

Єдиного переліку таких випадків немає. Проте існує Перелік видів діяльності, які не можуть бути розпочаті за декларативним принципом, затверджений постановою КМУ від 25.08.10 р. № 725. Так, за декларативним принципом не можна розпочати діяльність з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів, підконтрольних санітарній службі.

Декларація – це документ, яким СГ повідомляє дозвільний орган про свою відповідність вимогам законодавства до певного виду госпдіяльності (у т. ч. матеріально-технічної бази, кваліфікації персоналу, якщо це обумовлено особливостями виробництва конкретного виду господарської діяльності) і на підставі якого набуває права на провадження заявленого виду діяльності. Якщо ж він не відповідає законодавчим вимогам, то несе передбачену законом відповідальність.

Порядок і форму такої декларації затверджує Кабмін. Наприклад, Порядок подання декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки і форма такої декларації затверджені постановою КМУ від 05.06.13 р. № 440. Тобто якщо у СГ, наприклад, з’явився новий об’єкт, то йому не потрібно отримувати дозвільний документ з пожежної безпеки. Достатньо повідомити дозвільний орган про свою відповідність вимогам законодавства з пожежної безпеки (докладніше див. у матеріалі «Як подати документи з питань пожежної безпеки»).

Також агропідприємство може обійтися поданням декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, якщо планує виконувати роботи підвищеної небезпеки, передбачені в групі Б додатка 2 до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 03.02.21 р. № 77 (докладніше див. у матеріалі «Як отримати дозвільні документи у сфері охорони праці»).

Подання документів для отримання дозволів і плата за них

Документи на отримання дозвільного документа подаються за вибором СГ: або через Центр надання адміністративних послуг (далі – ЦПАП), або безпосередньо дозвільному органу (ч. 14 ст. 41 Закону № 2806).

Документи можна подати:

  • у паперовій формі – особисто або поштовим відправленням;
  • електронній формі через портал електронних сервісів – до дозвільного органу.

Розмір плати за отримання дозвільних документів визначається Законом від 06.09.12 р. № 5203-VI «Про адміністративні послуги» і залежить від виду отримуваного документа. Наприклад, дозвіл на виконання будівельних робіт, на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами видається безплатно. Проте у багатьох випадках для підготовки документів для отримання дозвільної документації потрібно звертатися за допомогою до спеціалізованих підприємств. Тому процедуру отримання таких документів назвати повністю безплатною, звичайно ж, не можна.

Відповідальність за відсутність дозвільних документів

Відсутність у сільгосппідприємства дозвільних документів, отримання яких передбачене законодавством, може потягти за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність.

Так, посадових осіб СГ можуть притягти до адміністративної відповідальності на підставі ст. 164 КУпАП за провадження госпдіяльності:

  • без повідомлення про початок її провадження, якщо обов’язковість подання такого повідомлення встановлена законом;
  • документа дозвільного характеру, якщо його отримання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди).

За таке порушення накладається штраф у розмірі від 1 000 до 2 000 НМДГ (від 17 000 до 34 000 грн) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, отриманих у результаті здійснення цього адміністративного правопорушення, або без такої.

За повторне скоєння вищезгаданих правопорушень особою, яку протягом року було піддано адмінстягненню за таке саме правопорушення, або вчинення дій, пов’язаних з отриманням доходу у великих розмірах (1 000 НМДГ і більше, тобто 17 000 грн і більше), застосовується штраф у розмірі від 2 000 до 5 000 НМДГ (тобто від 34 000 до 85 000 грн) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, отриманих у результаті скоєння цього адмінправопорушення.

Майте на увазі: залежно від виду дозвільного документа за його відсутність законодавством передбачені й інші види відповідальності (докладніше див. у матеріалі «Кому і як необхідно отримувати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря»).

Ми не рекомендуємо починати ту або іншу діяльність без попереднього отримання дозвільних документів, адже штрафні санкції за відсутність таких документів досить серйозні. Крім того, уповноважені органи можуть повністю або частково припинити діяльність СГ, який проігнорував цей обов’язок.

Джерело: "Баланс-Агро" № 30, який виходить з друку 02.08.21 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!