Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як і де підприємець може отримати КЕП

June 4, 2020

Кваліфікований електронний підпис (далі – КЕП) підприємець може отримати в будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів (далі – АЦСК). Отримання та обслуговування КЕП через АЦСК є платним. Безплатно КЕП можна отримати, наприклад, у податковій (ЕДП ІДД ДПС) або через сервіс «Приват24». Перед тим як обирати варіант отримання КЕП, підприємцеві потрібно визначитися, для яких цілей йому необхідний КЕП.

Як отримати КЕП у податковій

Строк дії сертифікатів відкритих ключів, виданих податковою, становить 2 роки й більше з моменту їх формування. Сертифікати видаються виключно в електронному вигляді шляхом їхнього розміщення на офіційному інформаційному ресурсі за посиланням.

До відома: дізнатися, які системи підтримують сертифікати кваліфікованого постачальника ЕДП ІДД ДПС, можна за посиланням. Програмне забезпечення для роботи з КЕП можна скачати за посиланням.

Документи, які фізособа-підприємець повинна подати для отримання КЕП, ті самі, що й для отримання КЕП звичайною фізособою, і розміщені в одному розділі. Розглянемо ці документи докладніше.

1. Заповнена та підписана реєстраційна картка для фізособи.

Форму цієї картки можна скачати за посиланням у форматі pdf або xls.

Майте на увазі! Щоб підприємець не припустився помилки при заповненні реєстраційної картки у форматі xls, поля, які не підлягають заповненню, заблоковані.

Картка заповнюється у двох примірниках і містить, зокрема:

  • П. І. Б. підприємця;
  • реєстраційний номер облікової картки фізособи (ІПН);
  • місце проживання згідно з паспортними даними;
  • контактні дані (телефон, електронна адреса).

Зразок заповнення картки можна скачати за тим самим посиланням, що і її форму.

2. Оригінал і засвідчена копія паспорта підприємця.

Потрібно зробити копії першої та другої, третьої – шостої (якщо на них є відмітки) сторінок, а також сторінки з відміткою про проживання.

Якщо в підприємця паспорт у формі ID-картки, до нього потрібно додати паперову виписку з Єдиного державного демографічного реєстру про адресу реєстрації місця проживання або довідки про реєстрацію місця проживання фіз­особи.

Також підприємець може подати закордонний паспорт із відміткою про постійне місце проживання в іноземній державі.

3. Оригінал і засвідчена копія реєстраційного номера облікової картки (ІПН).

Якщо ІПН зазначено в паспорті, тоді досить подати копії сторінок паспорта, де його наведено. Якщо з релігійних міркувань підприємець відмовився від ІПН, подається копія сторінки паспорта з відміткою про таку відмову.

4. Оригінал і засвідчена копія документа про зміну прізвища заявника (якщо в поданих документах зазначене інше прізвище).

Підприємці – біженці та переміщені особи подають також:

  • оригінал і засвідчену копію посвідчення біженця з відміткою про реєстрацію місця проживання або свідоцтва про постійне (тимчасове) місце проживання з відміткою про реєстрацію;
  • оригінал і засвідчену копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

На замітку! Під засвідченою копією документа розуміється напис на документі «Згідно з оригіналом», підпис, ініціали та прізвище заявника, дата засвідчення копії.

Тобто ніякого нотаріального засвідчення копій документів не потрібно.

Як здійснити повторну реєстрацію, якщо строк дії попереднього сертифіката закінчився? Чи потрібно подавати ще раз пакет документів як для первинної реєстрації, якщо дані підприємця не змінилися?

Процедура повторної реєстрації після закінчення строку дії сертифіката здійснюється так само, як і при першому отриманні сертифіката. Тобто підприємцеві потрібно подавати такий самий пакет документів, як і для першої реєстрації.

Як можна перевірити статус кваліфікованого сертифіката (діючий, заблокований, скасований)?

Перевірити статус кваліфікованого сертифіката можна за допомогою КЕП або печатки в програмі «ІІТ Користувач ЦСК-1», яку можна завантажити за посиланням. Там же можна знайти й інструкцію з перевірки сертифіката.

Як підприємцеві завантажити власний кваліфікований сертифікат відкритого ключа?

Такий сертифікат можна завантажити на комп’ютер користувача з розділу «Пошук сертифікатів», використовуючи поля «Код ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків».

Як отримати КЕП від «ПриватБанку»

У цьому випадку, щоб отримати КЕП, підприємець повинен мати картку «ПриватБанку» і в нього має бути встановлений на будь-який гаджет (ноутбук, комп’ютер і т. п.) додаток «Приват24».

Для отримання електронного ключа від «ПриватБанку» потрібно:

  • авторизуватися в особистому кабінеті додатка «Приват24»;
  • у розділі «Усі послуги» на верхній панелі в рядку «Бізнес» вибрати «Скачати сертифікат»;
  • у табличці з особистими даними, що з’явилася, перевірити правильність даних і відсутність помилок;
  • після підтвердження даних кликнути на кнопку «Дані правильні» і вибрати місце зберігання файлу з КЕП;
  • створити пароль у відповідному вікні та запам’ятати його.

Якщо виникнуть труднощі в генерації КЕП, підприємець може звернутися до співробітника «ПриватБанку».

Висновки

Підприємець може отримати КЕП в АЦСК, але ця послуга буде платною. Безплатно можна отримати ключі в податковій і «ПриватБанку». Перед прийняттям рішення про вибір місця отримання КЕП рекомендуємо вивчити, які системи підтримують таку КЕП.

Джерело: Практичне керівництво № 10, травень 2020 року.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!