Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Форвардний контракт між аграрієм та державою

February 25, 2020

Однією з програм державної підтримки сільгоспвиробника є форвардні закупівлі зерна, тобто закупівлі за фіксованою ціною. Які особливості таких контрактів і порядку їх укладення, читайте в статті.

Загальні відомості

Однією із програм державної підтримки сільгоспвиробника є форвардні закупівлі зерна. Держава закуповує зерно у сільгосптоваровиробників у певний маркетинговий період (зазвичай на початку року) за фіксованою ціною на умовах авансового платежу в розмірі 50 % його повної вартості. Такі правовідносини оформляються сторонами у вигляді форвардного біржового контракту.

Форвардні закупівлі державою зерна регулюються:

Отже, держава підтримує сільгоспвиробника, здійснюючи державні форвардні закупівлі зерна на організованому аграрному ринку України (ст. 10 Закону № 37, п. 172.2 Закону № 1877). Покупцем зерна виступає державне підприємство, продавцем – сільгосптоваровиробник.

Закупівлі проводяться з метою формування державного інтервенційного фонду через спеціально створені установи – Аграрний фонд (далі – Фонд) та Аграрну біржу (далі – Біржа).

До відома: у держбюджеті-2020 Фонду виділено 89,1 млн грн.

Функції Фонду та Біржі

Фонд – це державна спеціалізована установа, уповноважена КМУ провадити цінову політику в агропромисловому секторі економіки України. Про Фонд згадується в кожному нормативному акті, де йдеться про форвардні закупівлі зерна державою.

Фонд має власний сайт, на якому в окремому розділі розміщено інформацію про форвардні програми.

Щороку Фонд закуповує близько 1 млн т зернових майбутнього врожаю (поточного року) шляхом укладення форвардних контрактів. Тобто контракт укладається на початку року щодо врожаю, який виросте тільки через декілька місяців.

Майте на увазі! Фонд є бюджетною організацією, виступає стороною від імені держави при укладенні форвардних контрактів, утримується за рахунок держбюджету. Організаційно-правова форма Фонду – публічне акціонерне товариство.

Утім, закупівлі організовує не Фонд, а інша юрособа – Біржа, яка є посередником між Фондом та сільгоспвиробником. Біржа надає послуги з укладення біржових договорів (контрактів) щодо сільгосппродукції, товарних деривативів, базовим активом яких є сільгосппродукція, іпотечних сертифікатів та іпотечних закладних, а також із проведення розрахунково-клірингової діяльності з ними (п. 2.1 Закону № 1877).

Як сільгоспвиробник дізнається про проведення форвардних закупівель цього року?

Фонд оприлюднює у ЗМІ повідомлення про проведення форвардних закупівель, їх обсяг та розмір мінімальної партії зерна. Закупівлі розпочинаються не раніше ніж через 10 днів із дати опублікування повідомлення (п. 3 Порядку № 736).

Обсяг закупівель визначається виходячи із загального обсягу формування Фондом державного інтервенційного фонду, який використовується для здійснення товарних інтервенцій із метою забезпечення цінової стабільності.

Ціни установлюються після моніторингу аграрного ринку та підлягають офіційному оприлюдненню не пізніше ніж за 30 календарних днів до початку маркетингового періоду (пп. 3.3.2 Закону № 1877). Наприклад, торік ціна 1 тонни зерна становила: пшениці 2-го класу – 5 800 грн, пшениці 3-го класу – 5 600 грн, гречки 2-го та 3-го класів – 7 000 грн, ячменю 3-го класу – 5 200 грн, кукурудзи 3-го класу – 4 150 грн.

Важливо! Форвардні закупівлі передбачають придбання зерна у сільгосптоваровиробника за фіксованою ціною та на умовах авансового платежу в розмірі 50 % його повної вартості на момент укладення форвардного контракту.

Який мінімальний об’єм партії сільгосппродукції та рівень цін установлено на 2020 рік?

Фонд розмістив дані на 2020 рік на власному вебсайті у розділі «Закупівлі та реалізація – Форвард-2020». Мінімальні партії закупівель зернових культур цьогоріч становлять: пшениці та кукурудзи – 100 т, жита – 50 т.

Закупівельні ціни 2020 року, виходячи з яких здійснюватиметься передоплата за контрактами, для зерна є такими:

  • пшениці 2-го класу – 4 200 грн/т;
  • пшениці 3-го класу – 4 000 грн/т;
  • кукурудзи 3-го класу – 3 300 грн/т;
  • жита 3-го класу – 4 000 грн/т.

Розмір попередньої оплати встановлюється рішенням комісії з ризиків Фонду відповідно до системи оцінки клієнтів і становитиме від 70 до 100 % загальної вартості поставки за договором. При цьому рівень відсоткової ставки за користування коштами в гривні – 17,5 %, у доларах США – 8,8 %.

Повний текст консультації див. у "Баланс-Агро" № 10, який вийшов з друку 24.02.20 р. або на сайті.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!