Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Касові новації на практиці. Читайте у спецвипуску!

February 23, 2018

Представляємо вашій увазі «БАЛАНС» 2018, № 16-17, який вийшов з друку 26.02.18 р.


ПОДАТКОВИЙ КАЛЕНДАР

Календар бухгалтера на поточний тиждень


ІНТЕРНЕТ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА

  • Проект порядку про зупинення реєстрації ПН і РК: які нововведення нас очікують.
  • Планується оновити звітність з ЄСВ.
  • Рівень тіньової економіки за 9 місяців 2017 року – 33 % ВВП.

НОВИНИ

  • Що бухгалтер підприємства повинен знати про аудит. 
  • Яку держдопомогу можуть отримувати суб’єкти підприємництва.
  • Доповнено класифікатор звільнень від сплати митних платежів при ввезенні товарів.
  • Оновлено перелік тимчасово непідконтрольних населених пунктів.
  • Установлено розміри грошової компенсації вартості путівок санаторіям у 2018 році.

ДОКУМЕНТИ

Затверджено постановою Правління Національного банку України від 29.12.17 р. № 148
Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні
Це Положення розроблено відповідно до Закону України «Про Національний банк України» і визначає порядок ведення касових операцій у національній валюті України юридичними особами (крім банків) та їх відокремленими підрозділами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, органами державної влади та органами місцевого самоврядування під час здійснення ними діяльності з виробництва, реалізації, придбання товарів чи іншої господарської діяльності, фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність, фізичними особами.

ЗІР, категорія 109.01
Як визначається поняття «оприбуткування готівки» згідно з нормами Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні? 

ЗІР, категорія 109.15
Чи необхідно вести касові книги за торговими об’єктами, які не є відокремленими підрозділами та не проводять операції з приймання готівки за касовими ордерами? 

ЗІР, категорія 109.15
Чи потрібно реєструвати на кожний відокремлений підрозділ касові книги?

ЗІР, категорія 109.15
Чи мають право СГ використовувати касові документи, форми яких не затверджені постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148?

ЗІР, категорія 109.10
Яким чином заповнюються прибуткові касові ордери і квитанції до них та видаткові касові ордери і видаткові відомості? 

ЗІР, категорія 109.15
Який порядок заповнення форми прибуткового касового ордера?

ЗІР, категорія 109.15
Який порядок заповнення форми видаткового касового ордера? 

ЗІР, категорія 109.21
Чи притягуються до адміністративної відповідальності посадові особи СГ за порушення правил ведення касових документів (виправлення, помилкові записи, відсутність обов’язкових реквізитів)?


КОНСУЛЬТАЦІЇ

Касові новації: у пошуках сенсу.
Із 5 січня 2018 року правила роботи з касою і порядок оформлення касових документів змінилися. Причому не традиційним способом – через унесення змін до чинного на той момент Положення, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637, а шляхом видання нового нормативного документа – Положення, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148.

Оприбуткування готівки підприємствами.
Із цієї статті ви дізнаєтеся: про нові правила оприбуткування готівки, передбачені Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148, для юросіб і відокремлених підрозділів.
Що можна зробити на практиці: підприємствам і відокремленим підрозділам забезпечити належне оприбуткування готівки, щоб уникнути штрафів.

Порядок оприбуткування готівки: готові зразки для роботи.
Убезпечте себе від помилок:
· порядок оприбуткування готівки повинен ураховувати особливості роботи саме вашого підприємства;
· цей документ повинні досконально знати працівники підприємства, які мають справу з готівкою;
· перевіряючі будуть шукати у вас помилки в роботі з касою, керуючись цим документом і Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148;
· щоб зекономити час і не упустити нічого важливого, використовуйте наші зразки при розробці порядку оприбуткування готівки для свого підприємства.

Установлюємо ліміт каси – думаємо як економісти.
Акценти статті:
· уважаємо, що ліміт каси, установлений до 05.01.18 р. згідно з нормами Положення, що втратило чинність, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637, можна не міняти і користуватися ним у 2018-му і подальших роках;
· зараз згідно з новим касовим Положенням, затвердженим постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148, розрахунок ліміту каси лібералізовано (багато обмежень знято), тому ліміт каси можна переглянути в більший бік;
· підприємства, які встановлюють ліміт каси, зобов'язані скласти і затвердити Порядок розрахунку ліміту каси для підприємства та його підрозділів.
Із 05.01.18 р. у зв'язку з набуттям чинності Положення № 148 розрахунок ліміту каси зазнав значних змін. Установленню ліміту каси присвячено розд. V Положення № 148 (п. 50–56). Розглянемо докладніше у спецвипуску.

Оформляємо прибутковий касовий ордер
· прибутковий касовий ордер – це первинний документ, яким оформляється надходження готівки в касу;
· відсутність ПКО загрожує штрафом за неоприбуткування готівки;
· виправляти помилки в ПКО – заборонено.
ПКО – первинний касовий документ. Прибутковий касовий ордер має затверджену форму. Типову форму № КО-1 наведено в додатку 2 до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148. Одночасно ПКО є й касовим документом (п. 10, 11 Положення № 148).

Оформляємо видатковий касовий ордер. 
· видатковий касовий ордер (ВКО) – це первинний документ, яким оформляється видача готівки з каси;
· відсутність ВКО може призвести до штрафу за надліміт готівки в касі;
· виправляти помилки у видатковому касовому ордері заборонено.
Коли складають ВКО. ВКО типової форми № КО-2 (додаток 3 до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148, є первинним касовим документом, його оформляють при видачі готівки з каси. Зокрема, ВКО оформляють при видачі готівки під звіт (на відрядження, госппотреби), при здачі готівки в банк, при видачі готівки фізособам, яких немає у штатному розписі підприємства, при виплаті зарплати за відомістю тощо.

БРК – дійовий інструмент управління грошима компанії.
У чому полягає проблема: нераціональне і безсистемне розпорядження грошима компанії призводить до фінансових збитків і репутаційних втрат.
Чим допоможе рішення: запропонований нами шаблон управлінського звіту «Бюджет руху коштів» допоможе швидко розробити на його основі звіт, підходящий для вашого підприємства. А використання цього інструмента на практиці дасть можливість уникнути касових розривів, здешевити вартість залучених грошових ресурсів і замість збитків отримати додаткові доходи.

Щоб знати, як бізнес заробляє гроші і куди їх витрачає, щоб оперативно планувати і контролювати грошові потоки, на практиці використовують перевірений інструмент – бюджет руху коштів. Як його скласти і як ним користуватися, щоб він приносив реальну користь, розповімо в цьому спецвипуску.

Касові операції у підприємців. 
· підприємці прибуткують готівкові надходження в книзі обліку доходів (доходів і витрат);
· підприємцям не потрібно: установлювати ліміт каси, вести касову книгу і заповнювати касові ордери.
Застосувати штраф за порушення порядку оприбуткування готівки можна тільки в межах строків давності.


ПОДАТОК НА ПРИБУТОК

Звітність неприбуткових організацій за 2017 рік.
Хто звітує за підсумками року:
Відзвітувати за минулий рік повинні всі неприбуткові організації, які в 2017 році мали статус неприбуткових, тобто були внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій.
При цьому вони могли бути неприбутковими:
· протягом усього минулого року;
· тільки в першому півріччі – якщо неприбуткова організація не привела свої установчі документи у відповідність з нормами п. 133.4 Податкового кодексу  до 1 липня 2017 року (див. особливості нижче);
· до 1 липня і в період після цієї дати до 31 грудня – якщо неприбуткова організація була виключена з Реєстру і потім знову включена.
Водночас для профспілок, їх об'єднань, організацій профспілок п. 46.2 ПК передбачені особливі правила: вони повинні подавати «неприбуткову» звітність виключно в разі порушення вимог п. 133.4 ПК (при нецільовому використанні надходжень). На це ж указано в листі ДФС від 15.02.17 р. № 3119/6/99-99-15-02-02-15.


ОПЛАТА ПРАЦІ ТА ВИПЛАТИ ЗА ЦПД

Якщо заборгованість із зарплати виплачується в лютому 2018 року.
Компенсація громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати провадиться у разі затримки виплати доходів на один і більше календарних місяців відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 21.02.01 р. № 159. Сума компенсації обчислюється як добуток нарахованого, але не виплаченого, грошового доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов’язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін  у відсотках за період невиплати доходу. Дані щодо приросту ІСЦ за відповідні періоди при виплаті заборгованості у лютому 2018 року наведено у таблиці.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!