Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Що змінилося в закупівлях вартістю до 50 тис. грн

May 11, 2022

Постановою КМУ від 12.04.2022 № 437 було внесено зміни до постанови КМУ від 28.02.2022 № 169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» (далі – Постанова № 169), які набули чинності з 14.04.2022. Ці зміни стосуються умов закупівель, вартість яких не перевищує 50 тис. грн. Розглянемо детально, що саме змінилося.


Використання електронної системи закупівель

Зміни, зокрема, передбачають, що замовник може здійснювати публічні закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тис. грн, з використанням електронної системи закупівель (далі – ЕСЗ), у тому числі з використанням електронних каталогів. Тобто замовники можуть проводити допорогові закупівлі або застосовувати електронний каталог, що обумовлено постановою КМУ від 14.09.2020 № 822 «Про затвердження Порядку формування та використання електронного каталогу».

Також замовники можуть скористатися новою платформою ЕСЗ – Prozorro+, яка допомагає знаходити постачальників найбільш потрібних у період воєнного стану товарів.

У разі проведення закупівель вартістю до 50 тис. грн без використання ЕСЗ замовник повинен дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель: не вносити інформацію про такі закупівлі до річного плану та не оприлюднювати в ЕСЗ звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ.

Звертаємо увагу! Якщо замовники укладають прямі договори з постачальниками, вони нічого не публікують в ЕСЗ ні до, ні після війни.

Проте, якщо замовник передбачив у договорі його пролонгацію, він має ураховувати, що вона може призвести до зміни ціни договору, тобто перевищити 50 тис. грн. І ось тоді про такий договір потрібно буде звітувати.

Умови укладання договору про закупівлю

Змінами передбачено, що договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів (далі – ЦК). Сторони договору, який укладається без застосування процедури закупівлі чи спрощеної закупівлі, можуть установити, що його умови застосовуються до відносин, що виникли між сторонами до моменту набуття чинності Постанови № 169, тільки якщо на цей момент у замовника за закупівлею предмета закупівлі, передбаченого договором про закупівлю, були наявні умови:

  • або для застосування переговорної процедури закупівлі, визначені п. 2, 4, 5 ч. 2 ст. 40 Закону від 25.12.2015 № 922-VIII «Про публічні закупівлі» (далі – Закон № 922);
  • або для незастосування порядку проведення спрощених закупівель, визначені п. 2, 4, 5 ч. 7 ст. 3 Закону № 922.

Повний текст консультації див. у "Баланс-Бюджет" № 18 від 2 травня 2022 року

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!