Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Антикризові зміни для єдинників

April 7, 2020

Розглянемо, які зміни очікують платників єдиного податку (далі – ЄП) першої – третьої груп у зв'язку з набуттям чинності Законів № 532 і № 540.

Збільшення дохідного ліміту

Законом № 540 збільшено максимальний розмір річного доходу для платників ЄП першої – третьої груп, який дозволяє їм залишатися на спрощеній системі оподаткування.

Так, граничний обсяг доходу за календарний рік тепер становить для єдинника:

  • першої групи – 1 000 000 грн;
  • другої групи – 5 000 000 грн;
  • третьої групи – 7 000 000 грн.

До відома! Одночасно з підвищенням дохідних критеріїв скасовується дохідний ліміт у розмірі 2 500 000 грн, раніше передбачений для єдинників другої групи нормою Закону від 20.09.19 р. № 129-IX. Нагадаємо, зазначена норма повинна була набути чинності з 01.01.21 р.

Чи можна єдинникам орієнтуватися на нові дохідні ліміти вже за підсумками I кварталу 2020 року?

Не можна. Адже Закон № 540 набув чинності після закінчення I кварталу 2020 року. А в I кварталі ще діяли колишні дохідні ліміти. Тому якщо єдинник першої – третьої групи в період із січня по березень 2020 року отримав дохід у розмірі, що перевищує старий ліміт, установлений ПК для його групи, йому доведеться з 1 квітня перейти на загальну систему оподаткування. А суму «зайвого» доходу обкласти:

  • за ставкою 15 % – для фізосіб-єдинників (пп. 1 п. 293.4 ПК);
  • за подвійною ставкою (6 % або 10 %) – для юросіб-єдинників (пп. 1 п. 293.5 ПК).

Можливе зменшення ставок ЄП для першої та другої груп

Нагадаємо: згідно з п. 293.2 ПК фіксовані ставки ЄП для єдинників першої та другої груп установлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад.

Закон № 540 надав органам місцевого самоврядування право прийняти в 2020 році рішення про зменшення ставок ЄП (п. 526 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Зараз максимальна ставка ЄП не повинна перевищувати для єдинника (п. 293.1 ПК):

  • першої групи – 10 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого на 1 січня 2020 року (210,20 грн);
  • другої групи – 20 % розміру мінімальної зарплати, установленої на 1 січня 2020 року (944,60 грн).

«Медична» пільга для юросіб

До складу доходу єдинника включається вартість товарів (робіт, послуг), безоплатно отриманих протягом звітного періоду. Так установлено п. 292.3 ПК.

Однак Закон № 532 зробив винятки для лікарських засобів, медичних виробів і допоміжних засобів до них, безоплатно отриманих юрособою – єдинником третьої групи.

Для звільнення від обкладення ЄП вартості таких безплатних активів повинні дотримуватися такі умови:

  • єдинник повинен мати ліцензію на провадження госпдіяльності з медичної практики для виконання програм і здійснення централізованих заходів щодо охорони здоров'я;
  • товари на день укладання договору про їх закупівлю повинні бути включені до Переліку лікарських засобів, медичних виробів і допоміжних засобів до них, які закуповуються за кошти держбюджету для виконання програм і здійснення централізованих заходів щодо охорони здоров'я, затвердженого КМУ. Даний перелік ще не оприлюднено;
  • товари повинні бути придбані та передані єдиннику особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я за рахунок коштів держбюджету, передбачених для виконання програм і здійснення централізованих заходів щодо охорони здоров'я або за рахунок грантів (субгрантів) для виконання програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією в Україні відповідно до закону. Тут мається на увазі держпідприємство «Медичні закупівлі України».

Увага! У випадку нецільового використання лікарських засобів, медичних виробів і допоміжних засобів до них єдинник зобов'язаний нарахувати та сплатити ЄП за подвійною ставкою (6 % або 10 %) за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення.

Тобто єдинник-порушник повинен оподаткувати за ставкою 6 % (10 %) вартість лікарських засобів, медичних виробів і допоміжних засобів до них, безоплатно отриманих у звітному періоді.

Перехід на загальну систему у зв'язку з таким порушенням не передбачений.

Джерело: "Баланс-Агро" № 17-18, який виходить з друку 13.04.20 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!