Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Ресурсні та місцеві податки: нововведення 2014 року

March 20, 2014

Уже стало традицією, що початок нового року знаменується нововведеннями у законодавстві. Кардинальних змін в адмініструванні, нарахуванні і сплаті місцевих, ресурсних та інших податків не відбулося. Проте платникам податків слід бути дуже уважними при заповненні податкових декларацій у 2014 році і слідкувати за внесеними до їх форм змінами.

Екологічний податок

Головна зміна з екоподатку полягає у розмірі ставки, яка з 1 січня 2014 року складає 100 % ставок, передбачених ст. 243–246 ПК. Ця зміна не стосується виробників електроенергії на ТЕЦ і ТЕС – для них ставки екоподатку в 2014 році, як і раніше, складають 75 % ставок, передбачених ПК, і збільшаться тільки з 1 січня 2016 року.

Крім того, на сайті Міндоходів оприлюднено проект наказу, яким передбачена значна зміна нині чинної форми податкової декларації екологічного податку. Зокрема, при набутті чинності цього наказу платники екоподатку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів заповнюватимуть додаток 8 замість звітності, рекомендованої Міндоходів у Листі № 22416.

Поки наказ з оновленою формою декларації не прийнято, платникам слід звітувати за формою, затвердженою Наказом № 1010.

Плата за користування надрами

Порядок стягнення плати за користування надрами у 2014 році залишився тим самим. Водночас на сайті Міндоходів оприлюднено проект наказу, яким затверджується форма податкових розрахунків із плати за користування надрами.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

У 2014 році фізособи – власники житлової нерухомості зобов`язані сплатити податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок на нерухомість).

Нагадаємо, згідно із ч. 4 п. 18 підрозд. 10 розд. ХХ ПК у 2013 році контролюючі органи не нараховували фізособам податок на нерухомість, значить, фізособи його не сплачували.

Зверніть увагу: відповідно до Закону № 403 змінився порядок застосування пільг для фізосіб, а також порядок направлення податкових повідомлень-рішень контролюючими органами.

Що стосується юридичних осіб – платників податку на нерухомість, Наказом № 766 затверджена нова форма декларації з податку, правда, значних змін вона не містить.

Збір за місця для паркування транспортних засобів

Змін в адмініструванні збору у 2014 році немає. Проте з 21 лютого 2014 року діє нова форма податкової декларації збору, затверджена Наказом № 866. Значних змін вона не зазнала.

Збір за здійснення деяких видів підприємницької діяльності

Порядок адміністрування збору у 2014 році не змінився.

Туристичний збір

Змін в адмініструванні збору немає. Але з 21 лютого 2014 року набув чинності Наказ № 866, яким затверджена нова форма податкової декларації збору, що не зазнала істотних змін.

Плата за землю

Відповідно до Листа № 12-28 індекс споживчих цін за 2013 рік становив 100,5 %, тому нормативна грошова оцінка земельних ділянок у 2014 році підлягає індексації станом на 01.01.14 р. на коефіцієнт 3,2 (на рівні минулого року).

Зверніть увагу: Наказом № 865 затверджена нова форма декларації, яка мало чим відрізняється від попередньої.

Збір за користування радіочастотним ресурсом України

В адмініструванні збору у 2014 році нічого не змінилося. Проте слід урахувати, що на сайті Міндоходів оприлюднено проект наказу з оновленою формою податкового розрахунку збору.

Збір за спеціальне використання води

Міндоходів розробило проект наказу з оновленою формою податкової декларації збору, ознайомитися з яким можна на сайті Міндоходів.

Збір за спеціальне використання лісових ресурсів

Міндоходів розробило проект наказу з оновленою формою податкової декларації збору, ознайомитися з яким можна на сайті Міндоходів.

Збір за першу реєстрацію транспортних засобів

З 21 лютого 2014 року набув чинності Наказ № 767, яким затверджено новий розрахунок суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів. Значних змін нова форма звітності не містить.

 

Особливості заповнення звітності та найбільш актуальні питання щодо нарахування та сплати місцевих та ресурсних платежів див. у практичному керівництві «Топ-10 ресурсних і місцевих податків: розраховуємо, сплачуємо і подаємо декларації». 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!