Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Корупція під забороною

May 23, 2013

Верховна Рада України ухвалила у цілому законопроект № 2990 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно відповідальності юридичних осіб)»
Законодавчим актом визначено конкретний перелік злочинів, за вчинення яких уповноваженою особою юридичної особи, до останньої можуть бути застосовані заходи кримінально-правового характеру, підстави звільнення юрособи від їх застосування, види заходів кримінально-правового характеру та загальні правила їх застосування. Відповідні зміни внесено до Кримінального кодексу. 
Зокрема, підставами для застосування до юрособи заходів кримінально-правового характеру є: 

  • легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (ст. 209 КК); 
  • терористичний акт, втягнення у вчинення терористичного акту, публічні заклики до його скоєння, створення терористичної групи чи терористичної організації, сприяння вчиненню терористичного акту, фінансування тероризму (ст. 258-2585 КК); 
  • використання коштів, отриманих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, отруйних чи сильнодіючих речовин або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів (ст. 306 КК); 
  • отримання хабара, незаконне збагачення, комерційний підкуп службової особи юрособи приватного права незалежно від організаційно-правової форми, підкуп особи, яка надає публічні послуги, пропозиція або дача хабара, зловживання впливом (ст. 368-3692 КК). 

Заходи кримінально-правового характеру можуть бути застосовані судом до підприємства, установи чи організації, крім держорганів, органів влади АР Крим, органів місцевого самоврядування, організацій, створених ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно держбюджету чи місцевого бюджету, фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а також міжнародних організацій. 
Законом також передбачено застосування до юросіб заходів кримінально-правового характеру. Серед заходів кримінально-правового характеру, які можуть застосовуватися до юросіб

  • штраф у розмірі від 5 тис. до 75 тис. НМДГ; 
  • конфіскація майна; 
  • ліквідація, яка застосовується судом у разі вчинення відповідними особами будь-якого зі злочинів, передбачених ст.258-2585 КК. 

При цьому штраф та ліквідація можуть застосовуватися лише як основні заходи кримінально-правового характеру, а конфіскація майна — лише як додатковий. 
Також визначено порядок провадження щодо юрособи, яке здійснюватиметься одночасно з кримінальним провадженням щодо фізосіб, які від імені та в інтересах цієї юрособи вчинили злочин. Зміни внесено до Кримінального процесуального кодексу. 
Внесеними змінами в Законі «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» надано право представнику юрособи, щодо якої здійснюється провадження, на забезпечення безпеки.

За матеріалами офіційного сайту ВР України.

Нагадаємо, що до парламенту був поданий подібний урядовий проект № 2032, який активно обговорювався у професійних колах та встиг викликати невдоволення як юристів, так і бізнесу. Документ не пройшов громадське обговорення і, у зв`язку з масою виявлених недоліків, його розгляд було відкладено.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!