Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Які документи підприємець-єдинник повинен надати контрагенту-підприємству, щоб не платити податки двічі! Порада від експерта редакції!

May 15, 2015

Багато підприємств у процесі господарської діяльності укладають договори з підприємцями-єдинниками і виплачують їм у готівковій або безготівковій формі грошові суми за поставлений товар, виконані роботи чи послуги. Ці суми є доходами підприємця, отриманими від підприємницької діяльності (пп. 1 п. 292.1 Податкового кодексу, далі – ПК).

Під час виплати підприємцеві-єдиннику доходів підприємство не утримує:

  • ПДФО – у тому випадку, якщо підприємець подасть підприємству документ, що підтверджує його держреєстрацію як суб`єкта підприємницької діяльності згідно із Законом від 15.05.03 р. № 755-IV (далі – Закон № 755) (п. 177.8 ПК). Таким документом наразі є виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (далі – ЄДР). Виписка з ЄДР видається держреєстратором безпосередньо підприємцеві або надсилається йому поштою за зареєстрованим місцем проживання (прописки). Тому для підприємця подати цей документ не буде важко; 
  • ЄСВ – у тому випадку, якщо підприємець подасть документ, що підтверджує його статус платника єдиного податку (далі – ЄП). Адже нараховувати і сплачувати ЄСВ підприємець-єдинник зобов`язаний самостійно (п. 4 ч. 1 ст. 4, п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону від 08.07.10 р. № 2464-VI). Таким документом є витяг із Реєстру платників ЄП (п. 299.1 ПК). Цей витяг підприємець-єдинник має право отримати безплатно у податковій інспекції за один робочий день з моменту звернення. Цей витяг є чинним до внесення змін до Реєстру (п. 299.9 ПК). Нагадаємо, що з 01.01.14 р. свідоцтво платника ЄП вже не видається. 

 

Тому коли ви укладаєте договір із підприємцем-єдинником, рекомендуємо отримати від нього копії виписки з ЄДР і витягу з Реєстру платників ЄП.

Якщо договори з підприємцем-єдинником уже укладені, запропонуйте йому подати вам вищезазначені виписку і витяг додатково до вже наданої копії свідоцтва платника ЄП, яку також необхідно зберігати. Адже видане до 01.01.14 р. свідоцтво платника ЄП є діючим до моменту отримання підприємцем витягу з Реєстра платників ЄП або внесення змін до Реєстру.

Копії виписки з ЕДР та витягу з Реєстру платників ЄП потрібні в будь-якому разі. По-перше, це в інтересах самого підприємця-єдинника, оскільки наявність таких документів звільнить підприємство від необхідності утримувати ПДФО і ЄСВ з виплат підприємцю. А отже, підприємець зможе уникнути подвійного оподаткування (коли спочатку підприємство утримає ПДФО і ЄСВ, а потім він сам сплатить ще й ЄП).

По-друге, такий порядок передбачено діючими нормами ПК, а саме:

  • факт реєстрації платником ЄП підтверджується витягом із реєстру платників ЄП, а не свідоцтвом платника ЄП, як це було раніше; 
  • підприємство звільняється від обов`язку утримувати ПДФО з виплат підприємцям, якщо підприємець подасть виписку з ЄДР (п. 177.8 ПК). 

Крім того, підприємство має змогу самостійно перевірити, чи є підприємець плаником ЄП. На своєму офіційному сайті ДФС України зобов`язана щодня розміщати для безплатного та вільного доступу дані з Реєстру платників ЕП (п. 299.13 ПК).

  Валерія Іванова,

редактор юридичного напряму
видання «БАЛАНС» 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!