Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як ураховувати премії при оплаті відряджень?

September 25, 2014

Як при розрахунку денної зарплати, так і середньоденної, потрібно враховувати, що премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. А це означає, що в розрахунках беруть участь або премія, нарахована в поточному місяці за поточний, або премія, нарахована в поточному місяці за попередній. Тобто в разі якщо Положенням про преміювання, прийнятим в установі, не передбачено виплату премії у фіксованому розмірі, а визначено, що її розмір коригується залежно від фактично відпрацьованого часу в місяці, за який вона нараховується, при проведенні розрахунків для оплати днів відрядження використовується фактично нарахований розмір премії.

І лише в разі якщо згідно з Положенням про преміювання працівникам, незалежно від того, відпрацьовано працівником повний місяць чи ні, виплачується фіксована сума премії (наприклад, у розмірі 50 % окладу), при проведенні розрахунків для оплати днів відрядження слід відкоригувати такий розмір премії пропорційно до відпрацьованого часу.

Необхідність коригування премії поширюється і на випадки, коли фіксований розмір встановлюється також для інших, крім місячної, видів премій.

Такий підхід профільного міністерства, на нашу думку, є цілком обґрунтованим з точки зору захисту інтересів працівників, коли контролерами висувається вимога при розрахунку середньої зарплати коригувати вже відкориговану раніше (при виплаті пропорційно до фактично відпрацьованого часу) премію.

Крім того, при розрахунку як денної, так і середньоденної зарплати не беруть участі такі види виплат, як допомога з тимчасової непрацездатності, суми оплати основних і додаткових відпусток, оплати днів відряджень виходячи із середнього заробітку, матеріальної допомоги, інших разових виплат.

Більш докладну консультацію див. у журналі  „БАЛАНС-БЮДЖЕТ” від 22.09.14 р. № 38.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!