Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Єдинника звільнено від плати за землю: завжди чи ні?

April 28, 2014

Платники єдиного податку (як юридичні, так і фізичні особи) не сплачують земельний податок за земельні ділянки, якщо вони використовують їх для ведення господарської діяльності.
Хоча ця норма не нова, податкові органи на місцях все одно в деяких випадках вимагають від єдинників сплати земельного податку. Розглянемо найбільш спірні ситуації, пов`язані зі сплатою земельного податку й орендної плати за землю платниками єдиного податку.
Для прикладу розглянемо кілька ситуацій:
1) Підприємець як платник єдиного податку звільнений від сплати земельного податку згідно з пп. 297.1.4 ПК. Чи повинен цей підприємець сплачувати орендну плату за землю?
Дійсно, ПК не звільняє платників єдиного податку від сплати орендної плати за землі державної та комунальної власності.
Проте тут можливі варіанти:
· якщо підприємець не укладав договір оренди землі з органами місцевої (державної) влади сплачувати орендну плату йому не потрібно;
· уклавши такий договір, платник єдиного податку буде зобов`язаний сплачувати орендну плату на загальних підставах.
2) Підприємець на єдиному податку здійснює підприємницьку діяльність на земельній ділянці. Право власності на цю ділянку оформлене на нього як на просту фізособу (не СПД). Чи повинен підприємець сплачувати земельний податок?
Ні, не повинен.
Якщо у підприємця у власності знаходиться земельна ділянка, це означає, що право власності на цю ділянку оформлене на власника. І тоді можливі варанти:
· використовуючи свою власну ділянку для ведення підприємницької діяльності, підприємець не нараховує і не сплачує земельний податок;
· не використовуючи свою власну ділянку для ведення підприємницької діяльності, громадянин зобов`язаний сплачувати земельний податок на підставі вимог разд. ХІІІ ПК.

Більш докладну консультацію з розглядом інших ситуацій див. в журналі „БАЛАНС” від 28.04.14 р. № 33-34.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!