Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Дію стабілізаційних заходів НБУ продовжено ще на 1 місяць

May 5, 2014

НБУ оптимізував заходи, спрямовані на забезпечення рівноваги на грошово-кредитному ринку, які були запроваджені постановою НБУ від 28.03.14 р. № 172 “Про врегулювання діяльності фінансових установ та проведення валютних операцій” (далі – Постанова № 172), зокрема:
- скасовані обмеження, які існували до цього, щодо терміну проведення операцій з купівлі банками іноземної валюти за дорученням юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців, іноземних представництв;
- відновлено на 1 місяць дію тимчасової норми, яка передбачає встановлення нульової ставки резервування коштів за договорами про залучення банками коштів в іноземній валюті від нерезидентів на строк, що дорівнює або менше ніж 183 календарних дні;
- скасовано обмеження на обсяги отримання готівкових коштів з рахунків клієнтів банків в іноземній валюті з операцій із забезпечення витрат на відрядження працівників за кордон.
Водночас передбачено продовження терміном на 1 місяць дії низки заходів, що були запроваджені постановою № 172, а саме:
1) дозволити резидентам здійснювати погашення кредитів, позик (у тому числі фінансової допомоги) в іноземній валюті за договорами з нерезидентами, у тому числі в разі укладання додаткових угод до кредитних договорів, не раніше строку, передбаченого договорами.
Зазначена вимога поширюється на випадки дострокового виконання резидентом-позичальником зобов`язань як за основною сумою кредиту/позики, так і за іншими платежами, установленими договором кредитування (позики).
2) за дорученням фізичних осіб за межі України здійснюються перекази іноземної валюти за поточними валютними неторговельними операціями:
- без підтвердних документів з поточного рахунку в іноземній валюті або без його відкриття - на суму, що в еквіваленті не перевищує 15000 гривень на місяць. Фізичні особи - нерезиденти здійснюють такі перекази на підставі документів, що підтверджують джерела походження коштів;
- з поточного рахунку в іноземній валюті - на суму, що в еквіваленті перевищує 15000 гривень, але не більше, ніж 150000 гривень на місяць. Фізичні особи - резиденти здійснюють такі перекази виключно на підставі підтвердних документів.

Постанова НБУ від 29.04.14 р. № 245 набула чинності з 01.05.14 р. та діє до 01.06.14 р.
[d1327]

Новини за темою:

НБУ ввів обмеження на продаж інвалюти – не більше ніж на 15 000 гривень

Як врятувати свої грошові кошти, якщо банк визнаний неплатоспроможним?

Нові нюанси сплати пенсійного збору при купівлі валюти

З 15.04.14 р. розмір облікової ставки НБУ збільшено до 9,5 % річних

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!