Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як врятувати свої грошові кошти, якщо банк визнаний неплатоспроможним?

April 18, 2014

Як відомо, нагляд і контроль за діяльністю банків здійснює НБУ. Тому, при виникненні у банку тих чи інших проблем НБУ може визнати банк або проблемним, або неплатоспроможним.
Рішення про віднесення банку до категорії проблемних є банківською таємницею. Банк продовжує вести свою звичайну діяльність, проте з певними обмеженнями, запровадженими для нього НБУ.
Для виходу з категорії проблемних банку відводиться строк до 180 днів. Протягом цього латентного (прихованого від очей вкладників) періоду НБУ має право або визнати діяльність банку такою, що відповідає законодавству (якщо все налагодиться), або віднести банк до категорії неплатоспроможних.
Якщо буде прийнято рішення про визнання банку неплатоспроможним, НБУ зобов`язаний  не пізніше наступного дня повідомити про це Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд).
Також не пізніше наступного робочого дня після запровадження тимчасової адміністрації Фонд розміщує інформацію про це на своїй офіційній сторінці в Інтернеті і не пізніше ніж через 10 днів публікує цю інформацію в газетах «Урядовий кур`єр» та «Голос України».
І тоді вже клієнти банку – суб`єкти господарювання повинні стежити за розвитком подій, щоб встигнути вжити заходів щодо порятунку своїх коштів відразу після закінчення дії тимчасової адміністрації (від 3 до 6 місяців).
Якщо ваш банк виявився неблагонадійним у кредиторів банку є 30 днів з моменту офіційного опублікування інформації про ліквідацію банку для того, щоб подати уповноваженій особі Фонду свої вимоги до банку письмово.
Вимоги, не задоволені через недостатність майна банку, а також ті, які не були заявлені протягом відведених законодавством 30 днів (за винятком вкладів фізосіб у межах гарантованої Фондом суми відшкодування за вкладами) уважаються погашеними.

Більш докладну консультацію див. в журналі „БАЛАНС” від 21.04.14 р. № 31-32. 


Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!